Коригираха формулата за ТЕЛК Ощетени са били част от лицата

Поставиха 15 информационни табели пред най-значимите забележителности в Свищов

Уличните котки част от семейството

Фестивалът „Орфеево изворче“ събира над 2000 деца в Стара Загора

Френската полиция не е задържала издирван джихадист, планирал атаки в България и Париж Името и външният вид на арестувания са различни от тези на търсения терорист

100-тният тото милионер разбрал за печалбата с 4 дни закъснение От 25 години играел със система при големи джакпоти

Полицаи се обясняват защо обгазиха колеги Вятърът духал от неправилна страна

Нинова: Като лидер на ПЕС, Станишев трудно ще може да защитава националните интереси в Европарламента

Музата на Мария Грация Кюри е дъщеря й

Банките събраха от такси 1,25 млрд. лв. Печалбата на трезорите достигна рекорден размер

Дават повече отпуски и бонуси на варненските учители

Националите: Слушаме Хубчев и бием в квалификациите

Протестиращи студенти блокираха движението в центъра на Белград и сградата на полицията

Стрелецът от Утрехт бил фокусиран върху определен човек

Пожар затруднява движението по пътя София – Варна Горят на сухи треви, храсти и дървета близо до пътното платно

Нова мания за здравословно хранене разболява Броят на хората с орторексия у нас расте

Броят на хората с хранителни разстройства в България расте. Освен анорексията и булимията, орторексията е новото заболяване, което набира скорост у нас, съобщи пред „Труд” специалистът по хранене и диететика проф. Донка Байкова.

07-2

По официални данни за 2016 г. броят на хората с хранителни разстройства в страната е над 200 000 души, но в действителност страдащите са над 400 000.

Статистическите данни показват, че само през последните години броят на страдащите от нервна орторексия е нараснал няколко пъти. Болестта засяга най-често хора от 30 до 50 години и води от анемии до пълна загуба на жизненост. Тя е патологичен стремеж за консумация на единствено здравословна храна, а за такива се приемат единствено биохраните и екологичните производства.

При орторексията постепенно не само газираните напитки изпаднат от списъка с храните, но и продукти като червеното месо и рибата. Така “здравословният” начин на живот се изражда в заболяване, предупреждават специалистите.

“Орторексията може да разкрие и по-сериозни психологически проблеми. Границата между нея и заболявания като анорексия и булемия е много тънка”, коментира пред “Труд” психологът д-р Велислава Донкина. По думите й в групата на най-застрашените хора от новото хранително разстройство са онези, които имат проблеми със самооценката си.

Тенденция
Засегнати са и деца под 14 години

„Възрастовата граница на хора с хранителни разстройства преди години започваше от 14-годишни, а сега се наблюдават и случаи в по-ранна възраст”, посочи проф. Донка Байкова.

При съмнение за орторексия срещата с психолог е препоръчителна, защото той би дал реална оценка, дали се налага диета или става въпрос за грешна представа, която болният има за своето тяло, допълни д-р Донкина.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.