Разследват само две къщи за гости в Еленския Балкан Собствениците ползвали 600 000 лева европари не по предназначение

Лондонската полиция: Атаката в джамията не е тероризъм

До 10 980 лв. заплата за шеф в държавна фирма Годишните бонуси ще бъдат до около 40 хил. лв.

Шефът на спортния тотализатор: Бяхме пред катастрофа заради игрите на Божков Няма да бъдем по-слаби, нито в дизайн, нито в класата на игрите, обеща Дамян Дамянов

БСП-София ще отбележи Деня на защитника на Отечеството с поднасяне на венци и цветя на два паметника

Джулиан Асанж моли Франция за политическо убежище

Фирмите ще тестват софтуера за продажби

Турция провежда операция срещу сирийските сили в Идлиб

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в петък, 21 февруари 2020

Взимат субсидиите на фермери, палили стърнища Пожарната ще уведомява фонд “Земеделие”

Предлагат по-строги присъди за хакери (обзор)

Борисов преди заседанието на Европейския съвет: Подготвен съм да бъда диалогичен (СНИМКИ)

Нападател намушка мъж в джамия в Лондон

Съдът прекрати съдебното производство за унищожаване на пясъчни дюни на Каваците

Aрестуваха директора на ТЕЦ „Бобов дол“

Нова мания за здравословно хранене разболява Броят на хората с орторексия у нас расте

Броят на хората с хранителни разстройства в България расте. Освен анорексията и булимията, орторексията е новото заболяване, което набира скорост у нас, съобщи пред „Труд” специалистът по хранене и диететика проф. Донка Байкова.

07-2

По официални данни за 2016 г. броят на хората с хранителни разстройства в страната е над 200 000 души, но в действителност страдащите са над 400 000.

Статистическите данни показват, че само през последните години броят на страдащите от нервна орторексия е нараснал няколко пъти. Болестта засяга най-често хора от 30 до 50 години и води от анемии до пълна загуба на жизненост. Тя е патологичен стремеж за консумация на единствено здравословна храна, а за такива се приемат единствено биохраните и екологичните производства.

При орторексията постепенно не само газираните напитки изпаднат от списъка с храните, но и продукти като червеното месо и рибата. Така “здравословният” начин на живот се изражда в заболяване, предупреждават специалистите.

“Орторексията може да разкрие и по-сериозни психологически проблеми. Границата между нея и заболявания като анорексия и булемия е много тънка”, коментира пред “Труд” психологът д-р Велислава Донкина. По думите й в групата на най-застрашените хора от новото хранително разстройство са онези, които имат проблеми със самооценката си.

Тенденция
Засегнати са и деца под 14 години

„Възрастовата граница на хора с хранителни разстройства преди години започваше от 14-годишни, а сега се наблюдават и случаи в по-ранна възраст”, посочи проф. Донка Байкова.

При съмнение за орторексия срещата с психолог е препоръчителна, защото той би дал реална оценка, дали се налага диета или става въпрос за грешна представа, която болният има за своето тяло, допълни д-р Донкина.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.