Скриват климатиците по фасадите в София

Нова наредба в София ще даде указания да бъдат скрити климатиците по фасадите на сградите, както беше преустроена преди години сградата на ДНСК.

Нова проектонаредба предлага указания как да изглеждат сградите

В колко годишен срок ще се осъществи промяната ще бъде определено, ако Столичният общински съвет приеме новите правила

Създаден е специален шрифт за табелите в града

Създаден е проект за нова Наредба за градската среда, която трябва да укаже как да изглеждат фасадите на сградите и да посочи места и правила за разполагането на климатиците върху тях. Те ще трябва да бъдат разположени така че да не загрозяват фасадите и да не капят по главите на минувачите. Промяната няма да стане веднага. Ако приеме тази наредба, Столичният общински съвет ще определи в колко годишен срок ще се извърши задължителното преместване на климатици и премахване на рекламни елементи и др.

Целта е наредбата да подреди София и да даде специфични изиск­вания за фасадите и градското обзавеждане. Тя ще освободи сградите от визуалното замърсяване заради хаотичното напластяване на кабели, климатици, сателитни чинии, реклами, решетки и щори. Пилотната за София проектонаредба е публикувана на сайта на НАГ и се очаква да бъде гласувана от Столичния общински съвет. Ще бъдат посочени и цветовите решения за фасадите на сградите, начинът на разполагане на рекламата, местата за фасадно осветление и задължителните изисквания за поставяне на елементи по зданията. Подготвя се и стандарт за настилките.

Градът ще бъде разделен на зони, за всяка от които ще важат определени стандарти. Започва се с такива за за фасадите на Зона 2, включваща улиците „Граф Игнатиев”, „Солунска” „Шишман” и „Шести септември”. „Крайната цел е даване ясни цветови решения, оформянето на партерите. Всяка една от тези сгради ще получи досие и ще има паспорт, в който да дава възможни решения като например палитри, които ще бъдат задължителни при последващи промени и намеси в сградата. Ще бъдат почистени наслоявания като кабели, неподходящи фасадна реклама и осветление”, каза главният архитект на София Здравко Здравков.

48 са паметниците на културата в тази зона. Тези сгради ще получат задължителни изисквания за възстановяване на първоначалния си образ. Дефинирани са местата на фасадното осветление. „Искам да сме подготвени с промените във фасадите, за да може когато дойдат новите наематели по ул. „Граф Игнатиев” да им кажем къде да са рекламните послания, как да изглеждат тентите и сенниците. Летните градини ще бъдат регламентирани с ясни схеми”, каза Здравков.

Ще има и стандарт за цветовите оформления и туристическата навигация. Столицата ще има специален шрифт наречен „София Санс”. Той ще се използва за всички информационни елементи, като се започне от туристическите табели, и се включат и уличните.

През юни стартират консултациите по още една нова наредба-за транспортния анализ на бъдещи сгради и обекти.

 

Издадени за 2018 г. в София

Строителни разрешителни за 2 млн. кв. м.

За 3 г. са премахнати над 500 незаконни реклами

През 2018 г. направление „Архитектура и градоустройство” в София е издало разрешителни за строеж на 2 млн. кв. м. Това съобщи главният архитект на града Здравко Здравков по време на отчета си за 3-годишната си работа на поста. Въведено е изискване да не се издава разрешително за строеж без да са приключили процедурите по отчуждаване и даряване на имоти за улици. Така през 2017 г. общината е получила 50 000 кв. м. улици, през 2018 г.-73 000 кв. м. , а от началото на 2019 г.- 15 000 кв. м.

Главният архитект на София потвърди и, че се работи по проектите за разширение на метрото в 3 посоки - от станция „Люлин” до Околовръстния път,към „Симеоновския лифт” и през „Слатина” до Окръжна болница.

Над 500 незаконни рекламни елементи в града са премахнати за последните 3 г.

Здравков съобщи и, че е разпоредил районните кметства в София да проверят състоянието на сградите паметници на културата. Има интерес към пилотната програма, с която общината ще подпомага собствениците на такива сгради за изработването на проекта за възстановяването им. Здравков съобщи и, че съдът е потвърдил глобата от 20 000 лв. на собствениците на къщата на Гешов.

Коментари

Задължително поле