Нова структура ще "контролира и прави политики" за повишаване сигурността на пътя

В него ще влизат МВР, АПИ, МРРБ, МОН и др.

Нов държавен орган ще контролира и прави политики за повишаване сигурността на пътя. Той ще включва в себе си всички служби, отговорни за безопасността по пътищата на страната. Това обяви вицепремиерът Томислав Дончев след поредното съвещание при премиера на тема пътна безопасност и след трагичната катастрофа, взела 17 жертви край Своге, предаде БГНЕС.

Дончев съобщи, че с представители на Института за пътна безопасност са дискутирали по какъв начин е редно да се промени целия корпус на държавно управление по темата пътна безопасност. Всички сме на едно мнение, че промяна трябва да има, заяви вицепремиерът.

Всички служби и функции, които имат отношение по темата – в МВР, АПИ, регионалното министерство и други ведомства, включително МОН, да се консолидират в една структура, която има преки отговорности в политиката за пътна безопасност, поясни Дончев.

Вицепремиерът направи уточнението, че създаването на подобна структура не означава извеждане на сега съществуващите. „КАТ си остава в МВР”, каза той.

Основната функция на новото звено ще е да упражнява контрол. Звено, което ще има отговорността да прави политики за повишаване на безопасността по пътищата на страната и ограничаване на инцидентите.

Техническата работа по темата започва още днес, съобщи Томислав Дончев.

Дончев уточни, че новият орган не означава назначаване на нови чиновници – ще бъде използван капацитета на отговорните сега министерства, както и на неправителствени организации и специалисти.

Дали този орган ще бъде комисия или агенция, тепърва ще се уточнява, както и под шапката на кое министерството ще бъде или под пряко подчинение на министър-председателя.

Само преди катастрофата край Своге кабинетът имаше други намерения. С постановление №178 от 24 август 2018 Министерският съвет одобри промени в състава и начина на работа на Държавно-обществената консултативна комисия по проблемите на безопасността на движението по пътищата .

Промените бяха написани след предишната тежка катастофа на автобус - на 13 април на магистрала "Тракия" край Вакарел, при която загинаха 6 и пострадаха 23 души.

От думите на вицепремиера Дончев не стана ясно дали органът със секретар Алекси Кесяков ще бъде закрит.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България