Югът посреща с оркестър Ким Чен Ун (инфографика) 3000 журналисти отразяват историческата среща

Георги Петков: Дразни ме, че всички говорят за мача от 2013 година

На 27 април 2018 да почерпят

Украйна гарантира обучението на български език на сънародниците ни

Доналд Тръмп ще посети Великобритания на 13 юли

Обсебени ли са три цигулки и виолончело за 30 млн. долара? “Страдивариус” ,“Гуарнери”, „Джофредо Каппа” и “Гофрилер”, купени по времето на Людмила Живкова, над 30 г. са в едни и същи музиканти

Депутатите предложиха Музикалната къща на БНР да работи като самостоятелен културен институт Така за всеки продаден билет новата структура ще получава субсидия от Министерството на културата

Кметицата Иванчева към съучастниците си: Няма документ, докато не плати (обзор) Поставили сме предприемача на колене, допълва началничката на район „Младост”

“Отровени” жители на Дума разказаха в централата на ОЗХО за фалшивата химическа атака

Студио Х на „Армията“ Малцина от сегашния отбор ще запазят местата си, важно е кой ще ги запълни

828 нови медицински изделия влизат в болничната помощ 105 пациенти са минали през 4 лечебници за аортни клапи

Сенатът на САЩ одобри Майк Помпео за нов държавен секретар

По работа сме на второ място в ЕС Трудим се по 40,8 часа, а холандците по 30,3 часа

Вижте акцентите в броя на вестник “Труд” в петък, 27 април 2018

Общински съветници се обединиха заради глоба на Здравко Здравков Главният архитект бил викан в следствието и заради Иванчева

Нова технология за нагряване на тютюна преобразява индустрията

В последните 10 години Филип Морис Интернешънъл се превърна в пионер в разработването на нови нагреваеми тютюневи изделия, които са първите успешни на пазара.

Свидетели сме как иновациите навлизат както в производството на продукти, така и в ежедневието ни. Докато всеки от нас разчита на развитието на технологиите, социално отговорните компании обмислят и как да се погрижат за околната среда и човешкото здраве. Автомобилната индустрия от години е една от най-бързоразвиващите се, а фирмите в сектора прилагат различни стратегии за намаляване на вредата към околната среда и повишаване безопасността на пътя. Затова и автомобилите претърпяват множество трансформации през годините.

Цигарената индустрия обаче остава непроменена от векове и продуктът, който компаниите предлагат, не претърпява големи промени. Много експерти по обществено здраве споделят мнението, че макар и водещ до пристрастяване, никотинът не е основният причинител на заболявания, свързани с пушенето. Смята се, че процесът на горене на тютюна е виновникът за появата на вредните вещества, които причиняват тези заболявания. Отчитайки този факт, през 80-те години на миналия век големите тютюневи компании започват да търсят начини да премахнат горенето, като същевременно създадат удовлетворяващ за пушачите продукт. През последните 10 години Филип Морис Интернешънъл се възползва от иновациите и високите технологии,  за да се превърне в пионер в разработването на нови нагреваеми тютюневи изделия, които са първите успешни на пазара. На своя уеб сайт компанията публикува редица данни от научни изследвания, чиито резултати са обещаващи. Така днес ставаме свидетели на иновационна революция в бранша.

Технологията за електронно нагряване на тютюна е голямата иновация при тютюневите изделия. Системата осигурява прецизно контролиране на температурата на нагряване на тютюна с помощта на електронен контрол, като по този начин се гарантира липсата на горене. С премахване на горенето вместо дим, пепел и катрани се отделя пара със съдържание предимно на вода и никотин. Отделеният мирис е в пъти по-слаб в сравнение с този на конвенционална цигара, а за удобство на потребителя устройството е за многократна употреба с батерия.

Докато никотинът е естествена съставка на тютюна и води до пристрастяване, токсичните вещества в цигарения дим са признати за основни причинители на заболяванията, свързани с тютюнопушенето. Те се отделят при горящата цигара, когато достигне температура от около 800 градуса. При изгарянето на тютюна се образува дим с вредни токсини. Но, когато той се нагрява до температури от около 300 градуса, вместо дим се образува пара. Много експерти по обществено здраве са на мнение, че подходът за намаляване на вредата от тютюна е сходен с този за намаляване на вредата в други индустрии. Според Института по зависимости на САЩ „макар че никотинът води до пристрастяване и може да бъде токсичен, ако се поема във високи дози, той не причинява рак – други химически вещества водят до най-тежките последствия от тютюнопушенето“. Тютюневият дим съдържа смес от химически съединения – въглероден окис, катран, формалдехид, цианид и амоняк, като много от тези съединения за карциногени. Все повече специалисти по обществено здраве вече смятат, че наред с усилията на правителствата за превенция на започването на пушене и насърчване на пушачите да се откажат, осигуряването на достъп до по-малко вредни алтернативи за пушачите е подход, който крие огромен потенциал за тези, които не искат да се откажат.

Целта на новата категория продукти е не само да се постигне намалени концентрации  на вредни и потенциално вредни вещества, но едновременно с това пълнолетните потребители да ги възприемат като удовлетворителна алтернатива на цигарите. При всички случаи, най-добрият начин да се избегне вредата от тютюнопушенето е човек никога да не започва употребата или да се откаже. Но предвид широкото разпространение на тютюнопушенето и прогнозите на Световната здравна организация, че броят на пълнолетните пушачи по света ще остане непроменен до 2025 г., да се даде шанс на по-добри алтернативи, целящи намаляване на вредата, изглежда смислено.

Разработваните продукти, обаче, трябва да отговарят на две условия. На първо място, те трябва да носят по-малък риск при продължителна употреба и напълно да удовлетворят пушачите, които изберат да използват този тип продукти. Тоест, ако даден алтернативен продукт е с доказано по-нисък рисков профил, но не се приема от пълнолетните пушачи, то неговото положително въздействие за общественото здраве няма да има необходимия ефект.

Тютюневите продукти с нагряване, но без горене, продуктите с електронно изпаряване и хибридните устройства, са потенциално по-малко вредни и по-добра алтернатива на стандартната цигара благодарение на липсата на процес на горене. Някои от новите системи за нагряване на тютюна вече се предлагат на световните пазари. Наред с продукта на Филип Морис, Бритиш Американ Табако, Джапан Табако и други предлагат на пазара свои версии на продукти с нагряване.

Какво представлява подходът за намаляване на вредатa

Подходът за намаляване на вредата е стратегия за опазване на общественото здраве, която цели да намали вредните последствия, свързани с рисково поведение. Първоначално концепцията е разработена за хора, които злоупотребяват с упойващи вещества и не могат да се откажат. В последните години тази концепция се прилага успешно и в други области като автомобилната индустрия, сексуалното образование за деца или контрола на употребата на алкохол. Целта е да се намали рискът за хората, които избират или продължават да имат рисково поведение.

Примери за намаляване на вредата в различни сектори

    • От 1975 г. насам предпазните колани в автомобилите са спасили живота на 255 000 души
    • Предпазните колани за шофьори и пътници намаляват риска от смърт с 45% и риска от тежки наранявания с 50%
    • Намаляването на вредата се превръща в основен елемент и от политиката за контрол на тютюна. Държави като Великобритания, САЩ и Нова Зеландия вече отчитат важната роля на подхода за намаляване на вредата и го включват в политиките си за контрол на тютюна.

Иновациите в автомобилния сектор

shutterstock_515877400webАвтомобилната индустрия е един от секторите, които успешно следват стратегията за „намаляването на вредата“ и опазването на общественото здраве, а същевременно с това подобряват и производствената си линия. Например „Форд“ започва да произвежда първия достъпен автомобил, предназначен за американската средна класа, още през 1908 г. с четиритактов двигател и максимална скорост от 72 км/ ч. Цената му е била около 500 долара. На 17 април 1964 г. „Форд Мустанг“ дебютира на панаира в Ню Йорк с четири вида двигатели, а с година по-късно се появяват и ектри като климатик, оцветено стъкло, радио с натискане на бутон, спортен волан, вътрешна конзола, винилов покрив. Цената на колата тогава вече е скочила до 2500 долара. Със всяка следващ+а година моделът се обновява и цената му обяснимо се увеличава. През 2017 година екологичните иновации и стандарти, които следват компаниите в сектора, логично водят до ерата на електромобилите и хибридите. Затова и компанията обновява литиево-йонната батерия с течно охлаждане на „Фокус Електрик“ беше значително подобрена, като капацитетът й е от 23,0 до 33,5 киловатчаса, което означава пробег от 115 мили с едно зареждане. Съответно и цената си отговаря на заложените иновации в модела – 30 000 долара.

Материалът е изготвен с подкрепата на „Филип Морис България“

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.