Новите депутати ще взимат по-малко пари

Народните представители ще имат основна заплата от 6654 лв.

6654 лв. на месец

Дават 10 313 лв. на премиера

Новите депутати след изборите на 9 юни ще взимат по-ниски заплати. Основната заплата на народните представители става 6654 лв., при 7032 лв. досега. Причината за това е, че основната заплата на депутатите е в размер на три средни заплати в обществения сектор за последния месец на всяко тримесечие. През декември традиционно дават бонуси в държавната администрация и затова през март средната заплата в обществения сектор е по-ниска отколкото през декември. През март средната заплата в обществения сектор е 2218 лв., показват данни на Националния статистически институт.

Новият парламент след изборите може да промени правилата за определяне на възнагражденията на депутатите. Но ако правилата не бъдат променени, участващите в една парламентарна комисия народни представители ще получават по 7652 лв. на месец, а председателите на парламентарни комисии и на парламентарни групи ще взимат по 8983 лв. Зам.-председателите на парламента ще получават по 9648 лв. Заплатите на председателя на парламента и на премиера стават 10 313 лв. Министрите вече ще имат основна заплата в размер на 8650 лв., а президентът ще получава 13 308 лв.

Това са основни възнаграждения към които добавят клас за трудов стаж. Освен това народните представители в момента взимат допълнително пари и за сътрудници.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България