Новите филми на Кристиан Пецолд и Филип Гарел от Берлинале ‘23 ще бъдат представени в София през март

Снимка: Siff

В празничните новини в края на 2023 споделихме, че носителят на „Златна мечка“ „На борда на „Адамант“ на забележителния документалист Никола Филибер ще бъде включен в програмата на 28-ия София Филм Фест.

Още две творби, номинирани за „Златна мечка“, ще имат своите първи срещи с българската публика през март 2024 – това са новите филми на Кристиан Пецолд „Пожар“ с участието на магнетичната Паула Беер, и на ветерана на френското кино Филип Гарел „Под знака на Голямата мечка“.

Един от най-адмирираните филми в официалната селекция на Берлинале ’23 бе „Пожар“ на Кристиан Пецолд, който пресъздава бурните емоции между група познати, споделили ваканционна вила на брега на Балтийско море. Герои на тази история са Леон (Томас Шуберт), Феликс (Лангстън Уйбел), Дейвид (Ено Требс) и Надя (Паула Беер, която е звездата на Пецолд през последните години), а в сюжета могат да бъдат открити много чувства – доброта, обич, приятелство, както и различни нива на пасивна агресия, които бълбукат в своеобразния котел на човешките емоции. Всичко се случва на фона на горски пожар, а вниманието на зрителите е приковано от динамиката на отношенията между героите, които се оказват шокиращо интимни, но и потискащо познати. „Пожар“ спечели „Сребърна мечка“ – голямата награда на журито в Берлин.

Френският режисьор Филип Гарел, един от представителите на прочутата „Нова вълна“, остава верен на своя авторски стил в работата по една класическа история, в която включва като актьори сина си Луи и дъщерите си Естер и Лина. Новият му филм разказва за отношенията между три поколения в едно семейство кукловоди (това е била професията на бащата на режисьора Морис Гарел, преди да стане актьор), които от години поддържат традицията със собствено шоу в Париж.

Безспорно – изборът на средата е необичаен, но разказът е наситен с многобройни метафори, включително и заглавието, а режисьорът, работил по сценария заедно с Жан-Клод Кариер и съпругата си Каролин, засяга много теми, които са близки до сърцето му: животът на творческата личност, семейните отношения, любовта и приятелството, влиянието на времето върху всичко в човешкия живот...

„Под знака на Голямата мечка“ бе удостоен с приза „Сребърна мечка“ за режисура на Берлинале '23.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Кино