Новият български филм „Чума“ с премиера на „Златна роза“

Тръгва по кината в страната от януари

Прожекция и на “Синелибри”

Сценарист е Боян Биолчев 

Новият български филм “Чума” тръгва в кината из страната от 19 януари 2024, а първата публична прожекция ще се състои в края на този месец в рамките на Фестивала на българския игрален филм “Златна роза” във Варна, където ще бъде представен от режисьора Иван Владимиров и сценариста Боян Биолчев.

“Чума” е и единственото българско заглавие в състезателната програма на кинофестивала “Синелибри”. Голяма част от екипа ще присъства на специалната прожекция на 14 октомври в кино “Люмиер”, София, за която скоро ще бъдат пуснати в продажба ограничен брой билети.

В началото на януари екипът на филма, съвместно с разпространителите от “Александра филмс”, планира турне и предпремиерни прожекции в София и други големи градове в страната. “Чума” е свободна интерпретация на разказа “През чумавото” на Йордан Йовков и засяга вечните теми за семейството, любовта и предателството. Действието се развива в началото на XIX век по време на чумната епидемия по българските земи. Въпреки, че пресъздава колоритна атмосферата на отминали времена, филмът се издига над историческия момент и засяга много актуални въпроси, свързани с поведението на индивида и обществото като цяло в една кризисна обстановка.

В главната роля на Чорбаджи Юрдан се превъплъщава магнетичният и многолик Свежен Младенов. Партнират му младите надежди Евелина Бибова, все още ученичка в гимназията и Матей Мичев, студент в НАТФИЗ. В ролите ще видим още Добрин Досев, Велислав Павлов, Станислав Пеев, Людмила Сланева и Любомир Бъчваров.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Кино