Новият заслон „Кончето“ в Пирин планина е готов

Завърши монтирането на новия заслон“Кончето“ в Пирин планина, остават само довършителни работи. Асоциацията на планинските водачи, която бе в основата на сложния ремонт, извършен на височина 2076 метра, планира да направи тържествено откриване в края на месеца.

Подмяната на заслон „Кончето“ се превърна в кауза, която обедини стотици българи. Близо две години отне на Асоциацията да се пребори с бюрокрацията и да узакони новия заслон,както и да получи разрешителни за строителните дейности. Благодарение на даренията на хора от цялата страна бяха събрани средства ,за да може новия заслон да стане реалност.

В демонтажа на стария заслон и подготовката за строежа на новия участваха над 150 доброволци от цялата страна. Планинарите качиха на гръб хиляди килограми строителни материали и инструменти. А хеликоптер достави панелите за заслона. Идеята бе стария заслон след демонтажа да отиде в музея, но се оказа,че той е толкова изгнил,че не става. Заслонът обаче е служил вярно 60 години на планинарите и не един път и два пъти е спасявал човешки живот.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България