Недостиг от 600 млн. лева се очаква в армията към края на годината

Недостигът на средства за въоръжените сили през тази година ще надхвърли 600 млн. лева. Това обяви заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов, който откри международна конференция по темата за новите бойни технологии до 2040 г. Бюджетът за отбрана на България трябва да достигне до 2% от брутния вътрешен продукт на страната най-късно до 2024 г., според поет ангажимент към НАТО.

Заради поредното забавяне на процедурата за купуване на нов боен самолет, се бавят и останалите ключови инвестиционни проекти на министерство на отбраната - за бойни кораби и за сухопътни бойни машини, обяви зам.-министърът, предаде БНТ.

Ще предложим прегласуването на двата проекта – за самолет и кораб, и нов трети проект за военна пехотна машина, каза Запрянов. „Тоест ние ще помолим нашия парламент да утвърди проекта за инвестиционни разходи на самолетите и корабите и да добавим проект за инвестиционен разход за военни машини на пехотата. Такова е решение на най-високо ниво", обясни той

"В зависимост от решенията на парламента и доклада на комисията, тогава ще имаме окончателно какво ще внесем по трите проекта в МС. Засега имаме проект за разсрочване на самолета до 2028 г., до 2022 г. беше кораба и до 2029 г. бойната машина, но само за определен брой машини, така че ние чакаме парламента. Финансовата част е тази, която ни задържа иначе всичко е готово и по трите проекта", посочи Атанас Запрянов.

По време на конференцията стана ясно, че армията се нуждае спешно от нова техника, защото именно развитието на технологията определя и характера на водените воини, категорични бяха експерти.

В момента отбраната разполага с бюджет от 1 милиард и 100 милиона лева. Запрянов обясни, че ведомството отново както всяка година, ще поиска по-голям бюджет за 2018-та. И ако се наложи парите отделени за бойна техника, които ще останат неусвоени, ще бъдат прехвърлени за следващ период.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България