Одобриха почивни дни на всички религиозни общности

Правителството отпусна близо 490 000 лева мост в Елена

Тръмп обяви победа над „Ислямска държава“ в Сирия

Правителството отпусна над 10 млн. лева на общини в Пиринско

Прокуратурата е започнала досъдебно производство за смъртта на бебето, изхвърлено във водите на „Водното огледало“ в Кърджали

Прокуратурата поиска постоянен арест за Ценко Чоков

Орлин Павлов, Мариана Попова и Стефан Вълдобрев ще пеят на новогодишния концерт на София Именити творци и спортисти ще отправят видеопожелания към българите

ЕС забрани сламките и пластмасовите чаши Новите правила ще влязат в сила след 2 години

7 млн. лева даде правителството на област Монтана

Кметът на Павликени чете коледна приказка на децата от забавачка

Дядо Коледа раздаде подаръци на оперирани във ВМА деца

ЕК потвъди за хакерска атака срещу институции на евросъюза

Половин милиард евро за метро до „Левски“ и „Слатина“

Пускат под гаранция богатия циганин, убил две жени

Шампионите се преклониха пред духа

Новият кандидатстудентски изпит по български език в СУ ще съдържа тест и есе

Снимка: Архив

Новият кандидатстудентски изпит по български език и литература (БЕЛ) в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ ще се състои от две части – тест и писане на есе, съобщи на пресконференция деканът на Факултета по славянски филологии доц. Бойко Пенчев.

Тестът ще бъде от 50 въпроса и ще се оценява със 70 точки, а есето – с 30 точки. Така максималният брой точки ще е 100.

В теста 1/3 от въпросите ще са за литература, а 2/3 от въпросите – за български език.

„Много важно е, че писането на есе е задължително за кандидат-студента и ако не го е написал, ще има слаба оценка, независимо от това, което е направил на теста“, заяви доц. Пенчев.

По думите му това е разликата между изпита в СУ и държавния зрелостен изпит по БЕЛ в 12-и клас.

При стария формат на изпита в СУ кандидат-студентите пишеха т.нар тема, а с новия искаме да свалим психологическия товар от завършващите средното училище и да не се налага те да се готвят за изпитен формат, който е напълно различен от това, което са правили в училище, коментира доц. Пенчев.

И в езиковата, и в литературната част на теста ще се проверяват умения за правилно употребяване на нормите на книжовния език, за четене и разбиране на литературен и на нелитературен текст, за формулиране на свързан аргументативен текст. Целим въпросите и задачите от изпита по БЕЛ да проверяват практически усвоени умения, а да не разчитат на пасивно запаметяване на информация, обясни доц. Пенчев.

Той съобщи, че в литературната част на теста се въвежда нов момент, който е практика по света – въпросите са ориентирани към конкретен откъс от литературен текст и кандидат-студентите трябва да извлекат информация и смисъл от него.

В теста ще има и откъси от два текста – единият ще е включен в програмата за задължителната подготовка за 11-и или 12-и клас, а вторият откъс ще е от текст, който може да е напълно непознат за кандидатите, каза доц. Пенчев.

Изпитът по БЕЛ от първата кандидатстудентска сесия в СУ ще е на 2 април от 9:00 ч. Вторият изпит ще е на 4 юни, отново от 9:00 ч. / БТВ

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.