Колко струва жена преди век? Как гласуват депутатите, защо поскъпва хлябът според вестниците преди 100 години

Пожари изпепелиха кола, каравана и инструменти Пожарникари спасиха от пламъците къща

Спасиха мечета в Доспатско

Да се завърнеш в твоята смарт къща… Какво е “умен дом” и какви са ползите от него?

Калфин: ОЛАФ трябва да работи заедно с европейския прокурор

Почина най-възрастният човек на света – 117-годишната японка Наби Таджима

Доброволци радват хора в беда Момче с церебрална парализа получи инвалидни количка и стол

Кога адвокатите четат Библията?

Скутер с повече мощ и стил С литър бензин се изминават 48 км

Над половината българи очакват напрежението между Запада и Русия да расте Бележат съществен ръст антизападните настроения

Задържаха 35-годишен мъж, изнасилил 4-годишно дете

Полицаите в Сливен събират средства за лечението на Гергана Зашева

Кампанията “Книги за смет” се провежда днес в пет града

Годината на най-добри шансове за Балканите Стратегическата цел: пълноправно членство в ЕС

Атентат в център за регистрация на гласоподаватели в Кабул

Новият областен управител на Варна се захваща с “бомбата Полимери”

Ликвидиране на бомбата “Полимери”, която цъка във фалиралия завод само на 30 км от морската столица е приоретна задача на новия областен управител на Варна кап.I ранг Тодор Йотов.

“Ако трябва ще спя в министерските кабинети, но ще осигуря необходимите средства за предоtвратяване на тази заплаха”, заяви той на първата си среща с медиите.

Областният управител припомни, че става въпрос за съхраняваните 20 тона трихлоретан в складовете на бившето предприятие в Девня, за транспортирането и обезвреждането на които предшественикът му обяви обществена поръчка на стойност 12 млн. лева без ДДС. Нейният срок изтече в петък, но има фирма, която обжалва процедурата и това ще я удължи с поне два месеца.

picture-368

Тоновете трихлоретан заплашват околната среда, тъй като съдовете в които се съхраняват, не са достатъчно надеждни.

“Твърдо съм решен да изчистя този 31-годишен цирей, защото трябва да се мисли превантивно. Ако някой беше помислил за ж.п. прелеза в Хитрино, нямаше да се стигне до тази трагедия, каза Йотов и припомни, че при взрив в “Полимери” през 1986 г. загинаха 20 души.

Изтичането на трихлоретан във фалиралия завод имаше в края на юни 2013 г. Заради неправилно съхранение на опасното и силно отровно вещество в 40 -годишна цистерна в началото на януари следващата година беше сформиран кризисен щаб и в Девня беше обявено частично бедствено положение. Преди около десетина дни стана ясно, че в едната цистерна, в която се съхранява трихлоретан, е попаднала и замръзнала вода, което я прави опасна.

Обявената обществена поръчка беше спечелена от консорциумът “Ви Пи Инд-Еко” сред петте участници за транспортиране и обезвреждане на трихлоретана. Очаква се след приключване на оспорването в процедурата опасният химикал да бъде превозен с влак до завод във Франция, където ще бъде обезвреден. Срокът за изпълнение е 10 месеца.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.