Борислав Гуцанов : Свалянето ми от поста е прецедент, който трябва да бъде спрян

Андреа лъсна чисто гола във вана (СНИМКА)

Пуснаха обвинения за хакването на НАП

Русия предложи на Турция изтребители Су-35 По-рано днес САЩ блокира Анкара от програмата си за бойни самолети F-35

Двуглава костенурка се роди в Малайзия Оцеляла едва няколко дни

Започна одит на информационните системи на НАП

Иран задържа петролен танкер в Персийския залив

Рицарите на Малта дариха линейка на „Пирогов“

Бюджетната комисия отхвърли президентското вето върху безлимитното финансиране на партиите от фирми

Два проекта стартират в защитено жилище за младежи с интелектуални затруднения Ще бъдат направени обновяване на базата и подготовка за заетост на младежи

Велико Търново ще получи европейски средства за доизграждане на ВиК инфраструктурата В областта от Оперативна програма „Региони в растеж“ се инвестират близо 67 млн. лв. по 28 договора

Бащата на Неймар на среща с „Ювентус“

Паламудът се люпи, хванали няколко малки риби в Лозенец и Приморско

Млади атлети и журналисти се включват в проект срещу агресията в спорта

Йоана води любовна Fiesta от 20-метрова кула Течението отнася лодката на певицата, спасителен екип я връща на брега на язовир Огняново

Новият областен управител на Варна се захваща с „бомбата Полимери“

Ликвидиране на бомбата „Полимери“, която цъка във фалиралия завод само на 30 км от морската столица е приоретна задача на новия областен управител на Варна кап.I ранг Тодор Йотов.

„Ако трябва ще спя в министерските кабинети, но ще осигуря необходимите средства за предоtвратяване на тази заплаха“, заяви той на първата си среща с медиите.

Областният управител припомни, че става въпрос за съхраняваните 20 тона трихлоретан в складовете на бившето предприятие в Девня, за транспортирането и обезвреждането на които предшественикът му обяви обществена поръчка на стойност 12 млн. лева без ДДС. Нейният срок изтече в петък, но има фирма, която обжалва процедурата и това ще я удължи с поне два месеца.

picture-368

Тоновете трихлоретан заплашват околната среда, тъй като съдовете в които се съхраняват, не са достатъчно надеждни.

„Твърдо съм решен да изчистя този 31-годишен цирей, защото трябва да се мисли превантивно. Ако някой беше помислил за ж.п. прелеза в Хитрино, нямаше да се стигне до тази трагедия, каза Йотов и припомни, че при взрив в „Полимери“ през 1986 г. загинаха 20 души.

Изтичането на трихлоретан във фалиралия завод имаше в края на юни 2013 г. Заради неправилно съхранение на опасното и силно отровно вещество в 40 -годишна цистерна в началото на януари следващата година беше сформиран кризисен щаб и в Девня беше обявено частично бедствено положение. Преди около десетина дни стана ясно, че в едната цистерна, в която се съхранява трихлоретан, е попаднала и замръзнала вода, което я прави опасна.

Обявената обществена поръчка беше спечелена от консорциумът „Ви Пи Инд-Еко“ сред петте участници за транспортиране и обезвреждане на трихлоретана. Очаква се след приключване на оспорването в процедурата опасният химикал да бъде превозен с влак до завод във Франция, където ще бъде обезвреден. Срокът за изпълнение е 10 месеца.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.