Новият омбудсман Диана Ковачева: Мая Манолова остави една работеща институция

Позицията на омбудсман е изключително важна в държавата. Това е голяма отговорност. Това каза в интервю за bTV Диана Ковачева, която пое поста омбудсман на България, след като Мая Манолова подаде оставка и се включи в битката за кмет на София.

„Наследството от Мая Манолова е сериозно. Тя ми оставя една активно работеща институция, която реагира на проблемите на гражданите”, каза Ковачева.

По думите й в момента има три важни проекта на закони, които са предложени от омбудсмана и които тя ще продължи да настоява да бъдат разгледани. Борбата срещу монополите и защитата на гражданите ще продължи да бъде важна тема.

„Фактът, че има успешни законодателни инициативи говори, че има сътрудничество от страна на изпълнителната власт. 27 законодателни инициативи са внесени през тези години – девет от тях са били уважени. Затова смятам, че има сътрудничество с Народното събрание и се надявам това да продължи и занапред”, каза още Диана Ковачева. „Ролята на омбудсмана е такава – трябва да настоява и да очаква от институциите да й помагат”, допълни тя.

Ковачева бе помолена да коментира темата за отмяната на съкратеното производство във връзка с тежките престъпления, които бяха извършени през последните месеци, при които хората си признават за извършеното деяние и получават по-малка присъда. Според нея трябва да бъде премахната възможността с едно самопризнание да се избягва най-тежкото наказание – доживотен затвор без право на замяна.

„Вчера в институцията постъпи подписка от 5000 граждани, които настояват това да се случи. Видяхме и че Министерството на правосъдието предложи свой вариант на промени. Те трябва да бъдат обсъдени, защото общественият интерес налага промяна по отношение на тези процедури”, коментира омбудсманът.

Коментари

Задължително поле