България и Австрия ще работят за приемственост в политиките на Европейския съюз

Захариева: България ще положи усилия за постигане на съгласие по общата европейска политика за миграция и убежище

Атакуват в съда бариерата на Стария град

Сирийското правителство ще участва на преговорите под егидата на ООН във Виена

Зелени, сини и получервени в Отечествен фронт срещу зимния туризъм

Минувачи видели стрелците с гранатомети по Алексей Петров

Над 80% от гражданите на Черна гора се обявяват за членство на страната в ЕС

Започна срещата на Тереза Мей и Еманюел Макрон

Бял коняк и пури за пръв път на „Винария 2018“ 26-ото издание на престижния форум ще се проведе от 21 до 25 февруари в Международен панаир Пловдив

Доли Партън с два рекорда на Гинес

Бракониери нападнаха с брадви лесничеи край Самоков

Риск Инженеринг и Енекод отново са спонсори на Григоров Рейсинг Тийм Младата ни звезда в автомобилизма и неговия тим си пожелаха повече победи през новия рали сезон

Уди Алън отрече обвиненията в сексуални посегателства на доведената си дъщеря

Трима загинали в Холандия и един в Белгия заради ураганни ветрове

Каранга аут за първата проверка на ЦСКА

Новият план на НП „Пирин“ има екологична оценка (ОБЗОР)

Новият план за управление на Национален парк „Пирин“ има екологична оценка (ЕО) – това се казва в отворено писмо на Националното гражданско сдружение „Природата за хората и регионите“. То е изпратено по повод натиска на няколко „зелени“ организации над Министерството на околната среда и водите и министър Ирина Костова.

Причината – планът нямал ЕО и затова не трябвало да бъде пуснат за предварително изпълнение – нещо, което Костова бе разпоредила, но след уличен протест оттегли решението. В сряда министърката дори поиска официално ЕО и така удовлетвори претенцията на „зелените“.

Писмото на сдружението е след детайлен преглед на плана, достъпен на сайта на изпълнителя „Пролес инженеринг“.

Още по темата, както и екологичната оценка вижте ТУК

„ЕО е толкова подробна, че такава няма правена за нито един план досега. Тя заема 43 страници (от плана – б.а.)“, пишат от сдружението. Оттам припомнят, че в плановете за управление ЕО се прави по Закона за защитените територии, когато няма инвестиционни намерения (предложения за развитие на инфраструктура и т.н.). В НП „Пирин“ няма такива за последните 10 години. Чак след приемането на плана, ако се появят предложения, на тях се прави ЕО, само че по други нормативни актове.

„По тази причина новата ЕО само ще преповтори настоящата. Но така ще бъдат загубени най-малко още 3 години в процедури и планът за „Пирин“, който трябваше да влезе в сила през 2014 година, ще бъде приет най-рано през 2020 г., а той самият изтича през 2023 г.“, пишат от сдружението.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (8)

  1. Екологичната оценка може да се види, прочете от всички спорещи, които даже и протест се опитаха да вдигнат

  2. ето, от тази новина се вижда колко несъстоятелни са всички бръщолевения на зелените. не знам как биха отговорили на тези факти, сигурно ще скалъпят нещо, но то ще е наистина скалъпено, защото няма как да извадят реални аргументи

  3. И някой ще каже ли сега какви бяха тези брътвежи, че няма и се спря всичко? Господин Президента изказвал ли се е???

  4. За съжаление Зелените нямат угодия. Повече от ясно е, че екологичната оценка е направена. Но въпреки това те продължават да заблуждават цялата общественост, че дори и президента! Пълен абсурд!

  5. Колко са безочливи тия! Сега ще им даойде добре едино дело клевета, защото на зелените простотиите нямат край.

  6. Лъснаха манипулациите и апетитите на Зелените и изобщо на коалиция Да, България, където са се събрали едни дол дренки точно!

  7. Ей за „зелените“ на Иво Прокопиев съществува само Банско! Аман от това Банско! Проблеми с изсичане на гора например няма ли в Пампорово, където дори на главия път там има голяма табела с надпис – „ЧАСТНА ГОРА“!

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.