Боршош пропилял 3,6 млн. лв. от парите за Председателството (ОБЗОР)

В проекта за ремонт на двореца били пропуснати 454 врати, както и СМР в пресцентъра

Бившият изпълнителен директор на НДК Мирослав Боршош пропилял 3,569 млн. лв. от първия транш в размер на 17 млн. лв., дадени от правителството за европредседателството. Парите били изразходвани за разплащане на дейности, които нямат нищо общо с Председателството. Това стана ясно от данни на новия изпълнителен директор на НДК Ангел Митев пред временната комисия в НС.

Митев обяви, че на фирмата изпълнител на ремонта „Галчев инженеринг ЕООД” са платени 3, 9 млн. лв. аванс. Вече е одобрен и сертификат №1 за малко над 1 млн. лв. Предстои да се платят до 9 млн. лв. за свършени ремонтни дейности на „Галчев инженеринг”.

По договор за доставка на техника на „Динакорд- България” са платени 3,4 млн. лв. Техниката, която е доставена, е приета от ръководството на НДК и всичко е в наличност, увери Митев.Той обясни, че стойността на ремонтите в НДК е 23,4 млн. лв.

Новото ръководство на НДК е поискало прекратяване на договора с външната юридическа кантора. В НДК има юристконсулт, който може да поеме всички правни слуги. Митев съобщи, че в проекта били пропуснати 454 вътрешни врати в НДК, а в зала № 6, която ще е пресцентър не били предвидени никакви строително-ремонтни дейности. Бившият шеф на Съвета на директорите на НДК по време на служебното правителство Марио Атанасов заяви, че всичко, което се случва се дължи на „Модела НДК”. Обясни, че е поискал договорите за наеми в двореца, но не ги получил, разказа и че в НДК била наложена практика за кореспонденция от лични мейли.

„В отчетността на дружеството има пробойни”, каза още Атанасов. Той обяви, че в разходите за персонал има неясноти и изкривявания. Даде пример, че в одобреното щатно разписание има двама юристи, а новият директор Митев говори за един. Разходите за заплати в НДК са над 400 000 лв. на месец, каза още Атанасов. Той даде пример за разлика в отчитаните разходи за заплати на тримесечие от порядъка на 200 000-300 000 лв. И каза, че има огромни проблеми с отчетността. „Разходите, които са правени в НДК за нас бяха тайна”, разкри Атанасов. Той съобщи, че Съветът на директорите е отказал да разглежда финансовия отчет на НДК за 2016 г. Принципалът Деница Златева обаче го подписа без проблем. От думите на бившия шф на съвета на директорите стана ясно, че във въпросния отчет е фалшифициран протокол на борда, с който одобрява финансовия документ.

Скандал

Депутати питат чий е Миро Културата

Временната комисия за НДК в парламента започна със скандал. Повод бе отсъствието на Мирослав Боршош. Румен Гечев от БСП обвини депутатите от ГЕРБ в комисията, че крият Мирослав Боршош. Тома Биков от ГЕРБ призова опозицията да го доведе и попита: „Чий е господин Боршош”. Биков отрече бившият шеф на НДК да е свързан с ГЕРБ.

От БСП също се дистанцираха от обвиняемия Боршош. Велислава Кръстева от ДПС се възмути от писмото, изпратено от Боршош до комисията. Вместо да с отзове на поканата на депутатите да се яви за изслушване в парламента, бившият шеф на НДК изпрати писмо до тях. В него изразява съмнения в преднамереност на комисията. „Тъй като г-н Боршош не се води за наш, и няма как да е наш, моля да се подложи на гласуване предложението ми да не се взема под внимание писмото, изпратено от Мирослав Боршош до комисията. То съдържа обиди към парламента и в него няма факти за темата, за която създадена комисията”.

 

Деница Златева се оправда

Не го уволнила заради приемственост

 

Деница Златева обяви, че не е уволнила Мирослав Боршош заради приемственост. Обясни пред комисията НДК в НС, че Боршош бил запазен с единствения аргумент, че нито един от отговарящите за Председателството не бил сменен, за да не се попречи на процеса на подготовка.

„Не искахме сътресения в системата. Вие от ГЕРБ първи щяхте да скочите, а след вас и културтрегерите щяха да направят същото”, обърна се Златева към депутатката от ГЕРБ Снежана Дукова, която продължи да пита защо не е сменила Боршош.

Бившата министърка отрече да й е оказван политически натиск, категорична бе и че не е опъвала чадър над никого.

Златева се оправда и за заверката на финансовия отчет на НДК за 2016 г. Каза, че в рамките на 2016 г. за разлика от 2015 г. финансовият резултат бил подобрен с около 30 % или с над 1 млн. лв. Златева се опита да даде и обяснения по обвинението, че е вдигнала разходите за ремонта на НДК с 4 млн. лв. Позова се на доклад н Междуведомствената работна група, която установила, че има недофинансиране на ремонта. Съществувало значително увеличение на обемите работа, в Зала 3, където таванът бил свален се оказало, че не може да бъде върнат обратно, не била предвидена тоалетна за инвалиди, появили се нови изисквания за кабинките на преводачи. Освен това пристигнали и правилата за сигурност, които предвиждат над 800 камери. Не била определена и телевизия, която да бъде домакин по време на председателството. Това били причините служебното правителство да гласува Постановление 67, което дава зелена светлина за увеличаване на разходите за ремонт на НДК с 37 млн. лв.

Имало ли е политически чадър

Обвиняемият внушавал, че всичко зависи от него

Румен Гечев от БСП попита имало ли е политически чадър над Мирослав Боршош и защо шефовете на Съвета на директорите на НДК не са гласували уволнението му. Възмути се, че толкова дълго е бил търпян директорът Боршош, при положение, че не се съобразявал с никого и с нищо. Никой от тримата присъстващи на комисията шефове на борда не каза в прав текст, че е имало опънат политически чадър над Боршош.

„Боршош беше успял да създаде впечатление, че от него зависи председателството на Съвета на ЕС”, заяви бившият шеф на Съвета на директорите на НДК Марио Атанасов. „Можехме двама или трима да го махнем от поста изпълнителен директор на НДК, но имаше риск да бъдем упрекнати, че саботираме председателството”, обясни Атанасов. Настоящият шеф на борда Борислав Великов припомни, че по негово време е станало възможно уволнението на Боршош по всички правила.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България