Новият шеф на Пентагона: Политиката по отношение на Китай трябва да стане приоритет за нас

Снимка: Архив

Новият действащ ръководител на министерството на отбраната Патрик Шанахан заяви на закрито заседание с ръководителите на военните служби, че политиката по отношение на Китай трябва да стане приоритет за Пентагона, съобщава РИА Новости, позовавайки се портала Military.com.

Съобщава се, че по време на закритата среща Шанахан е заявил, че ще се съсредоточи върху изпълнението на Националната стратегия за отбрана, разработена от бившия шеф на Пентагона Джеймс Матис и одобрена от президента на САЩ Доналд Тръмп, отбелязвайки, че Китай ще стане негов основен приоритет. „Докато се съсредоточаваме върху текущите операции, действащият министър Шанахан каза на екипа да помни: Китай, Китай, Китай“, съобщи източник.

Новата стратегия за отбрана на САЩ беше публикувана през януари 2018 г. В нея се посочва, че дългосрочното стратегическо съперничество с Русия и Китай е основен приоритет за Пентагона, което изисква постоянно увеличаване на инвестициите. Американският министър на отбраната Джеймс Матис, въвеждайки стратегията, заяви, че съперничеството на големите сили, а не борбата срещу тероризма, ще бъде във фокуса на САЩ в съответствие с новата стратегия за отбрана.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Америка