Новият шеф на "София Тех Парк": Инкубаторът е бил развиван грешно

Основен фокус в дейността на новото ръководство на "София тех парк" ще бъде как да се оптимизират и увеличат приходите, това обясни пред БНР Васил Караиванов, който оглавява новия Съвет на директорите. Ще отваряме Парка все повече към бизнес средите и научните среди, увери той. По подобие на Научно-експертния съвет ще бъде създаден Съвет за бизнес развитие - ключово звено, което ще свързва бизнеса със "София тех парк", съобщи Караиванов:

Структурата му ще бъде изцяло от бизнес средите. Досега инвеститорите са били чакани да дойдат. Сега ние ще отидем при тях.

На 21-ви април ще се проведе Ден на отворените врати за стартъпи и финансиращи организации за тях, като това ще стане традиция и се планира да се случва веднъж месечно.

Бизнес инкубаторът има над 70 процента запълване на капацитета с новостартиращи компании, лабораториите обаче не са добре оборудвани и няма осигурен човешки ресурс, коментира още Караиванов състоянието на различните сектори на Парка.

По думите му, фундаментална грешка в икономическия модел е довела до сегашното положение на технологичния парк:

Човешкият фактор и човешкият ресурс не е бил изведен на първо място, на първо място са били изведени машините, сградите и инфраструктурата.

Идната седмица ще бъде обявен конкурс за продажбата на право на строеж на сграда, в която да се помещават високотехнологични компании, заяви още Васил Караиванов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Инвестиции