Нови документи за химически анализ на "Новичок" могат да хвърлят светлина върху аферата "Скрипал"

Снимка: Архив

Британските и американските власти са получили документи за няколко химически анализа на субстанция, за която се предполага, че е нервно-паралитичният агент „Новичок“, произведен в затворената вече руска лаборатория в Шихани, пише "Гардиън".

Борис Кузнецов, избягал от Русия през 2007 година, е предал на британски дипломати досието на дело от 1995 година за убийството на руския банкер Иван Кивелиди и секретарката му. Двамата починали в агония, след като били отровени с вещество, което учените са идентифицирали като продукт от програма за производство на нервно-паралитични вещества от съветско време.

В делото има мас-спектрометричен анализ и инфрачервена спектроскопия на отровната субстанция, остъргана от телефонна слушалка, използвани от бизнесмена и секретарката му. Това може да представлява рядко физическо доказателство за производството на химически оръжия в Шихани.

Според Аластър Хей от университета в Лийдс тези данни могат да бъдат от решаваща полза на разследването, но производството на пет вида „Новичок“ в различни лаборатории в Русия и повече от 20-те години разлика между двата случая може да затрудни установяването на връзка между двата случая.

Според Кузнецов, ако двете субстанции са идентични, това би означавало, че опитът за убийство на Сергей Скрипал е станал със знанието на руското правителство.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа