Нови къщи се извисяват край жп линията в Хитрино

Гражданските искове за обезщетения на пострадали и жертви са за 10 млн. лв.

През ноември са насрочени още две дела в Софийския градски съд, останалите са за началото на идната година

„Вярвам, че до зимата ще влезем в новата къща. Няма да е като старата, която рухна, но няма и да сме без дом. Всяка вечер след работа идвам да видя какво са свършили майсторите и така се прибирам при сестра ми, където живеем“, обяснява Халисе Ахмедова (48 г.) от взривеното село Хитрино. Майсторите градят от два месеца, а строежът върви много бързо, преценява жената. Нейната фамилия е сред 30-те с порутени домове на фаталния 10 декември. Живеели на централната улица „Възраждане“ край жп линията. Десет месеца след адския взрив, отнел седем живота и ранил 29 души, районът видимо се променя. Все по-малко са черните, озъбени отломки от сгради. Една след друга се редят нови къщи, вече вдигнати до покрив.

В делничен ден в центъра на Хитрино май строителите са повече от местните хора, а шумът, който вдигат, е за добро. Фирмата на инж.Сашо Станков е изградила много сгради, но той сам обяснява, че да строиш в Хитрино е по-различно. „От хубаво по-хубаво трябва да стане. Прави го дарител за пострадали хора и къщата, която вдигаме, ще е 100 пъти по-здрава от рухналата, която е била каменна“, обяснява той, докато настоява всички работници да се трудят с каски.

Десетина души свалят материал за новата къща на Маргарита Жекова(60г.). Тя е сред най-търпеливите потърпевши. Обитава фургона срещу започнатия нов дом и от три седмици той расте буквално пред погледа й. До края на октомври къщата от 90 кв.м с хол, трапезария, две спални и вече готова изба, трябва да е изкарана на груб строеж. А до края на ноември ще сме завършили всички инсталации и топлоизолацията, ако възложат и това на нас, казва инженерът.

Майсторите в Хитрино нямат нищо против, че местните хора сами им упражняват нещо като строителен надзор. Георги Божинов (83г.) е със сменена става, с бастун всеки ден изминава близо километър, за да нагледа как момчетата му ремонтират покрива. „Ако не е болният крак, щях да се кача при тях, защото имам към десетина години стаж в строителството“, обяснява стопанинът на 60-годишната къща, докато гледа как е разпокрита. Живее на друго място при втора съпруга, но и там покривът е с пробойни след „бомбардировката“, както той казва на жп катастрофата с дерайлирали цистерни и взривен пропилен. Там сам правил подобрения, но чакат майстори и се надяват да дойдат скоро, преди дъждовете. „С недоволство не става, трябва добра дума“, казва бай Георги, докато неговият съсед Станчо от ул. „Добри Войников“ се гневи, че не одобрява извършения ремонт в дома му. Сменили му дограмата, но още не са обърнали прозорците. И на гаражната му врата, че е изкривена, никой не обърнал внимание.

„Къщите ще станат, но хората няма да се върнат. Жал ми е за всички и най-много за двете момичета, които останаха сирачета“, просълзява се бай Георги. Междувременно къщата на двете сестри Рейхане (24 г.) и Севги (13г.), които загубиха майка си и баща си, също е пред завършване. Тя се строи с 80 000 лв. от парламентарната група на ГЕРБ. Ще бъде и обзаведена с дарение, след като премиерът Бойко Борисов отказа подаръци за рождения си ден и предпочете средствата да отидат за уюта на сестрите.

Нов дом във фургон чака и пенсионерът Петър Радев. Пренесъл кучешка колибка до него и храни към 4-5 кучета. От осем месеца живее без течаща вода и тоалетна, но слава Богу, че оцеляла чешмата и WC-то на срутената му къща и ходи там. „Работят момчетата, няма кръшкане. Сигурно след 2 месеца домът ще е готов. Ще го подреждам сам“, казва той. Иначе средства за нови мебели и техника има от даренията, постъпили по призива на Българския червен кръст.

„Надявам се за Коледа всички хора да са в домовете си, ако работата продължи с това темпо“, казва зам.-кметът на община Хитрино Ахмед Ахмед. Общо 24 нови къщи трябва да бъдат вдигнати и само за две в момента има нерешени документни проблеми. Както „Труд“ писа, първо стартира градежът на 10 къщи с дарения по инициатива на Камарата на строителите, а една се строи от ГЕРБ. Останалите домове се изграждат с 5 млн.лв., отпуснати от държавата за всякакви социални нужди на хората в Хитрино. От тях 5 вече са започнати, тази седмица стартират още четири, каза Ахмед.

Още към 70 къщи в селото бяха със засегнати покриви и конструкции, належащи за ремонт. Те са били приоритетни за общината и до зимата строителите трябва да са излезли и от тях. „Животът продължава, хората се приспособяват към условията и ние сме се приспособили“, казва зам.-кметът. В сградата на общината, в която нямаше здраво стъкло, прозорците също са закрепени с пяна и не са обърнати. Фасадата стои опушена. Върви оценка на 12 проектни предложения за улици, водопроводи, осветление и обществени сгради в селото. По тях ще бъдат усвоени 10 млн.евро по Програмата за развитие на селските региони. Очаква се подписване на договори за финансиране в Министерството на земеделието и напролет трябва да стартира и това строителство.

Междувременно пострадали от жпкатастрофата и близки на загинали са предявили граждански искове на обща стойност 10 млн.лв. В Софийски градски съд в петък беше насрочено първото дело за обезщетение на един пострадал за 80 000 лв. Съдът обаче спря производството и прецени, че трябва да изчака наказателното дело (очаква се внасяне на обвинителен акт, б.а.), за стане ясна вината. „Имали сме такива хипотези по още няколко дела, където на първа инстанция спират производствата, но пускаме частни жалби във връзка с тези определения и въззивният съд ги отменя и вменява на първоинстационния състав да продължи съдопроизводствените действия по делото“, каза Николай Димитров, защитник, упълномощен от потърпевшите. Ответници по първото дело бяха русенската фирма „Булмаркет ДМ“ ООД, дъщерното й дружество „Булмаркетрейлкарго“ ЕООД, както и Национална компания „Железопътна инфраструктура“.

„Наказателното дело не е минало, но ние сме си направили паралелно проучване, което ни е достатъчно, за да ангажираме отговорността на фирмата“, казва Димитров. Изготвени експертизи по наказателното производство казват, че единствена причина за настъпване на събитието е по-висока скорост на влака и това, че двамата машинисти са допуснали такава скорост и влакът е дерайлирал. Няма неяснота около това и затова не чакахме наказателното производство, а заведохме гражданските искове, уточни защитникът. Претенциите на пострадалите са групирани в 30 дела, като в някои има по няколко иска. През ноември са насрочени още две дела в Софийски градски съд, останалите са за началото на идната година. Според адвокат Димитров, редно е и държавата да предприеме действия, за да получи милионите (5 млн.лв. за социални нужди и още толкова за публични дейности, б.а.), които е дала за възстановяване на населеното място. Министърът на финансите е сезиран неколкократно.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Репортажи