Българин стана 7-и на световното по плуване

Испания прати военен кораб в Лампедуза, за да ескортира съд с мигранти

Сирийската армия блокира турски наблюдателен пункт

Роман Безяк: „Лудогорец“ е фаворит, но „Марибор“ не е за отписване

ТЕЦ „Бобов дол“ изгаря по 93 тона боклуци на денонощие

Русия показа най-новия си разузнавателен дрон (ВИДЕО) „Алтиус-У“ се управлява чрез спътников канал

Орлин Павлов в дует с Михаела Филева Записват песен към филма „Завръщане”

Хеликоптер се разби в Гърция, загинаха трима души

Сълзотворен газ, палки и водни оръдия срещу кюрдски демонстранти в Турция

Предлагат разредена белина като лекарство-чудо

Беларускиня с дебют в каяка за България

Меркел: Търсим решение за ирландската граница, без преразглеждане на споразумението за Брекзит

Втора клада под „Струма” готова да лумне всеки момент Планина от пластмаси продължава да е струпана на метри от обгорелите колони

Бундесбанк: Разликата между „старите” и „новите” членки на ЕС намалява

Без ДДС за български плодове и зеленчуци Млякото също ще се облага с нулева ставка

Нови лични карти слагат край на чакането на опашки пред гишетата

Електронен идентификатор ще сложи край на чакането на опашки пред гишетата, съобщава БТВ. Всичко ще става само с лична карта, но ще трябва да сменим личните си документи с нови, които съдържат специален чип. Това са плановете на новосъздадената Държавна агенция „Електронно управление”, която започва работа до месец.

Транзакциите на различните администрации към гражданите са около 20 млн. за година. Това означава, че всеки от нас три пъти годишно губи ценно време в чакане на опашки пред гишетата.

Идеята на електронното управление е тази практика да изчезне. За целта обаче ще трябва да подменим личните си карти с нови, в които има вграден електронен идентификатор.

Системите на администрациите ще бъдат свързани и ще общуват помежду си. Това ще спести на гражданите обикаляне по различни сгради.

За да се избегнат злоупотреби, всяка институция ще има достъп само до определена база данни. Например болниците ще могат да проверяват единствено здравния статус на пациента.

Очаква се системата да заработи изцяло след подмяната на документите за самоличност, като прогнозният срок е шест години.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (2)

  1. Вече забравих за кой ли път ги сменяме!

  2. Колкото пъти се налага да се даде поръчка на наш човек и да се усвоят едни пари. От толкова реформи и модернизации да се зачуди човек защо още си висим пред гишетата. тговорът е прост – зад гишетата обикновено са „заслужили“ послушковци, на които им трябва топъл стол. Такива неща като компетентност и мотивация са сложни думички от тълковния речник.

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.