Възрастен мъж е намерен убит в столичния квартал “Люлин” Задържани са дъщеря му и съпругът й

Цвета Караянчева: Дали БСП няма да поискат и диктатура на пролетариата

Днес времето ще бъде облачно, ще има превалявания от дъжд

Депутати пред “Труд”: Конфликт на интереси прозира в скандала с НЗОК

Българин спечелил милиони от Spotify – чрез законна измама

Александър Вучич: Сърбия върви по европейския път, но ще продължи да изгражда добри отношения с Русия

Жители на Брегово протестират срещу преминаването на камиони с опасен товар

Стачка в “Ер Франс”, отменени са половината полети на далечни разстояния

44 души загинаха, след като автобус падна в 200-метрова пропаст в Перу

Над 20 са последващите трусове след земетресението в Пловдивско Усетено е най-много в Пловдив, Първомай и Пазарджик, но също в София и Благоевград

Взривно устройство е хрърлено пред американското посолство в Черна гора, извършителят се е самоубил

Протести на ученици в САЩ за повече контрол над продажбата на оръжия

Земетресение от 4,8 по Рихтер край Асеновград тази нощ

Нигяр Джафер: Моделът на здравеопазването е грешен

Весела Лечева: Грешка е да се иска оставка за изразена политическа позиция

Нови машини и техника за чистене купуват в Търговище

Над 2 млн. лв. ще вложи Община Търговище в снегопочистване, хигиенизиране, миене на улици и обществени площи през 2017 г. От тях 754 000 лв. са предвидени за нова специализирана техника, включително мотометачка, автомобил за сметосъбиране и други инвестиции в машини, свързани с подобряване на чистотата, съобщават от местната администрация.

Това показва план-сметката за хигиенизирането на територията на общината през следващата година. Общо разходите по това направление се очаква да бъдат близо 4 млн. лв. От тях 564 000 лева са предвидени за сметосъбиране и извозване на сметта.

Разходите за поддръжка, експлоатация, мониторинг на депото, включително за сепариране на отпадъците, с цел намаляване на количествата, са разчетени за над 1,2 млн. лв.

План-сметката е изготвена на база действащите промили за таксата за битовите отпадъци в община Търговище. Размерът на налога няма да се променя за 2017 г., уточняват от Общината.

Община Търговище внася в местния парламент и докладна за изменения и допълнения в Наредбата за определянето и администрирането на местните такси и цени на услугите. Разясняват се мотивите за начина за формиране на таксата за гражданите, който е на база данъчната оценка на имотите. Текстовете се синхронизират с действащото законодателство.

Таксата за сметта се определя на тази база, тъй като няма система за отчитане количеството отпадъци, генерирано от отделните домакинства, поясняват от администрацията. Едва 9% от населението в общината използва отделни съдове за смет. Всички останали ползват общи контейнери и няма как да бъдат разграничени отпадъците от отделните домакинства. Често в контейнерите, поставени пред даден жилищен блок, се изхвърлят отпадъци и от съседни сгради, включително и търговски обекти. По тази причина, на този етап, единствената възможна методика за определяне на таксата за битовите отпадъци остава тази на база данъчната оценка на имотите на гражданите, уточняват от Общината.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете