Земетресение със сила 5.2 по Рихтер разтърси Япония

Съдът гледа мярката за неотклонение на собственика на кучетата, убили човек

Лошото време в Европа взе жертви

Започва приемът на документи за класиране на кандидат-студентите в СУ

Евакуираха летището в Кишинев заради сигнал за бомба

Пуснаха тока в Латинска Америка след срива в електроенергийната система

Експерти обсъдиха използването на финансови инструменти в проекти за ВиК инфраструктура

Приключиха протестите на жълтите жилетки във Франция

Алексис Ципрас предупреди Турция, че ще наложи санкции, ако се потвърдят сондажите за газ край Кипър

Седмокласниците се явяват на матура по БЕЛ

Изтеглете безплатното приложение „Европейски път – Монтана“

На 17 юни 2019 да почерпят

Кианит ни пази от магии Камъкът на истината

Самолет от Милано кацна аварийно в Москва

САЩ разглеждат всички варианти за отговор на Иран

Нови мерки срещу опасни гробища Въвеждат изисквания за местата за покойници, ковчезите и третирането на почвата

Катафалките – само с охладителни системи

Здравното министерство въвежда промени в наредбата за изискванията към гробищните паркове, които ще намалят опасността от зарази, идващи от покойниците. Въвеждат изисквания за катафалките, ковчезите, местата за покойници и др.

Погребване извън гробищен парк ще се допуска само по изключение. То ще става само на терени извън урбанизираната територия на населените места, върху които има изградени сгради за извършване на богослужение. Мярката цели премахване на възможността да бъдат образувани нерегламентирани гробищни паркове в жилищни райони.

Към момента т.нар. погребение по заслуги става с решения на общинските съвети без да има ясни изисквания къде може да се извършва то. Такива погребвания водят до риск от замърсяване и влошаване качеството на питейната вода в населените места, тъй като много често се извършват над водопреносната им мрежа, пише в мотивите към наредбата. Чрез почвата живи организирми могат да попаднат по кожата на хората и в растенията. В нея могат да преживяват с години микроорганизми, причиняващи тетанус, антракс, ботулизъм и др.

Според новите изисквания, транспортните средства за погребения трябва да имат техника за отчитане на температурата в товарния сектор и специализирани охладителни системи, когато ще се използват за пренасяне на покойници извън страната или до друго населено място.

Прецизират се и разпоредбите, свързани с изискването за третиране на почвата, ковчезите и контейнерите, с който ще се пренасят и погребват тленните останки, с подходящи биоциди.

Има и текстове за ползването на специално работно облекло от погребалните служители и изисквания за обработването на почвата с подходящи биоциди при погребване на останките на починал от заразно заболяване човек.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.