Нови по-високи заплати за септември получиха работещите във видинската база на „Ел Би Булгарикум“

Снимка: Ирена Данаилова

Работещите в производствената база „Ел Би Булгарикум“ във Видин за септември получиха нови по-високи заплати.Това е второто увеличение в рамките на последните четири месеца, след като новото ръководство на държавното предприятие пое
управлението на дружеството, съобщават от Министерството на икономиката и индустрията.

Заплатите на служителите в производствената база, след протести, първо бяха увеличени с 10%, със задна дата от 1 май т.г. Повторният ръст на възнагражденията е съобразен и с исканията на синдикалните организации в дружеството за ново увеличение.

„Увеличението на възнагражденията в „Ел Би Булгарикум“ ЕАД е следствие и от добрите резултати за производителността на предприятието, както и от данните за увеличение на продажбите и приходите“, коментира изпълнителният директор на дружеството Живко Живков.

В изпълнение на поетите от министъра на икономиката и индустрията д-р Петко Николов ангажименти към работещите в производствената база на „Ел Би Булгарикум“ ЕАД във Видин за подобряване на условията на труд, стартира и дългоочакваното й модернизиране.

Обновяването на производствената база ще бъде извършено поетапно и за него има осигурено финансиране. „Развитието и постоянното усъвършенстване на базата на „Ел Би Булгарикум“ във Видин е водещ приоритет на ръководството на дружеството и на Министерството на икономиката и индустрията, като негов принципал“, това изтъкна министър Николов в началото на септември, когато заедно с Живко Живков посетиха Видин и лично разговаряха с работещите в производствената база на „Ел Би Булгарикум“ в града.

Ремонт и модернизация на производствената база и подмяна на оборудването не е извършвано от години. Сега модернизирането стартира с ремонтни дейности на хладилните помещения, касаещи складовете, преасфалтиране на алеите, отвеждащи към цеховете и паркинга пред самата сграда. Предвижда се инвестиция за плавна подмяна на остарялото оборудване с нова производствена техника за производство на свежи млека, краве масло и топени сирена записано в плана за модернизация. Ще бъдат предприети действия за прилагане на мерки за подобряване на енергийната ефективност на сградите, с цел намаляване на разходите за електрическа енергия и преминаването на работния процес през енергия от фотоволтаични системи. За тази цел дружеството ще направи проект и ще кандидатства за финансиране до 50 % със средства от Стратегическия план.

Ръководството на държавното дружество работи за създаването на добра производствена среда. С тази цел в „ Ел Би Булгарикум“ ЕАД има разработена и одобрена бизнес програма за периода 2024-2026 г. В нея като стратегическа цел е разписана пълната автоматизация и модернизация на производствените процеси, както и внедряване на качествено нова система за вътрешно фирмен контрол на качеството.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони