„Дубльор за Ада” пътува към Лондон

Нетаняху пред поражение на вота (ИНФОГРАФИКА)

Овладян е пожарът край летище София

Десислава Атанасова: Съкратеното съдебно следствие ще бъде отменено

Данък „телевизор” влиза в парламента По закон се плаща на електромер - по 3,36 лв. месечно за частни лица и по 14 лв. за фирми

Облагане на заеми между свързани лица

Нетаняху отмени участието си в Общото събрание на ООН заради политическата обстановка в Израел след изборите

Адвокати не харесвали Гешев, ах

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в четвъртък, 19 септември 2019

Идва суха и топла есен Чака ни Коледа без сняг

Убийците без право за намаляване на присъдата

ООН ще изпрати експерти, които да анализират атаките над рафинериите в Саудитска Арабия

Депутатите „закрили” 1000 кметства Променят закон „на пожар”, за да узаконят местната власт

Голям пожар край летище София (ВИДЕО) Няма опасност за хората и аеропорта, съобщават от пожарната

Питбул нахапа жестоко млад мъж във Варна

Нови правила за плащане на ДДС Режат схеми за укриване на налога

Премахват възможността за неплащане на ДДС чрез прехвърляне на магазин на поредица от фирми.

Изискват доказване на извършения превоз до страна от ЕС

Трябва да посочат ДДС номер на получателя

Нови правила за плащане на ДДС при търговия със страни от ЕС както и по-строги мерки за отчитане на оборотите в страната ще бъдат въведени с предложените от Министерството на финансите данъчни промени. При извършване на превоз от България до друга страна от ЕС ще трябва да бъдат представяни поне две доказателства, за да ползва износителят нулева ставка по ДДС. Сред тези доказателства например може да бъдат фактура за превоза или товарителница; застраховка или банкови документи, доказващи плащането за превоза; документ от публичен орган, като например нотариус, с който се потвърждава пристигането на стоката в страната от ЕС; разписка от складодържател в страната от ЕС, която потвърждава съхраняването на стоките. Освен това, ако стоките са превозени от самия получател в страна от ЕС, българската фирма ще трябва да представи и декларация от него, за извършената сделка.

Всичко това се прави, защото една от схемите за укриване на ДДС е да се обяви, че стоките са изнесени от България за държава от ЕС, а в същото време се продават в страната без да се плащат данъци. Друга промяна за стопиране на тази схема, е въвеждане на изискване за наличие на ДДС номер на получателя в държавата от ЕС, където стоката пристига, като условие за прилагане на нулева ставка по ДДС от страна на българската фирма износител. Получателят в ЕС ще трябва да представи ДДС номера си на българската фирма, която пък ще го вписва във VIES декларацията, която подава в НАП.

С промените в закона ще бъде затворена една често използвана схема за неплащане на ДДС при търговия в страната. Често в курортите един и същи магазин се прехвърля на поредица от фирми, така че да не бъде достигнат оборот от 50 хил. лв. и да не плаща ДДС. Затова при извършване на еднородна дейност от две или повече фирми в един и същ обект в облагаемия оборот на всяка следваща фирма ще се включва оборотът на всички предишни за последните 12 месеца. Дейността се приема, че е еднородна, когато е налице значителна идентичност по отношение на две или повече от следните характеристики: предлаганите стоки или услуги, ползваните активи, персонала, търговската марка/името на обекта, доставчиците/клиентите.

 

Промени

По-строги правила при сделки с имоти

Затварят и две вратички за неплащане на ДДС при сделки с имоти. За доставка на стока ще се счита прехвърлянето на акции или дялове, които дават право на собственост върху имот или част от него. Целта е да се премахне честата практика за заобикаляне на закона, при която с прехвърляне на акции реално се прехвърля собствеността върху жилищни имоти, като по този начин се избягва плащането на ДДС.

При ремонт на сграда, ако са направени значителни изменения, които променят условията за ползването є, тя ще се счита за нова и при продажба ще се плаща ДДС. За нова ще се счита и част от сграда, ако чрез пристрояване или надстрояване бъде обособен самостоятелен обект, който може да бъде продаден отделно.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.