Дядо – балканджия размахвал пистолет в заведение и влезе в ареста за хулиганство

Николета Лозанова отново стана булка

Жена, с над 3 промила алкохол, катастрофира в София

Навесът на метростанция „Ломско шосе“ протече

Българинът с имение в Бевърли Хилс го купил за 24 млн. долара повече отколкото предишния собственик

Благо Джизъса чете за духовния живот

Община Търговище пуска търг за отдаване под наем на 366 имота за земеделски цели

Бригада от 7 души преди 56 години започва изграждането на музей „Етъра“ в Габрово Уникалната културна институция е отворена на 7 септември 1964 година и досега е посетен от почти 13 700 000 души

Десет забележителни личности от Елена са били депутати в Учредителното събрание

Спипаха дядо с незаконни пищови в ломско село

Общо 12 800 лв. са изплатените глоби за нарушенията на Беър Грилс в Рила

Велико Търново посреща нощта на Възкресение на крепостта Царевец

Пускат новия булевард „Васил Левски“ във Варна за Великден

Сидеров: Евроизборите са сложни заради отрващението на хората от корупционните скандали

Двойно се увеличили делата за убийство в Апелативния съд Търново Тромавата конкурсна система води до голяма натовареност на съдиите

Нови правила за такса смет Налогът вече ще се определя според количеството отпадък

Промяна във формулата за определяне на такса смет предстои да обсъди парламентарната бюджетна комисия. Това ще се случи още в първата работна седмица на Народното събрание, увери шефът на комисията Менда Стоянова. Тя обясни, че работата на ръководената от нея комисия започва с дебати по промените в Закона за местните данъци и такси.

“Замърсителят трябва да поеме тежестта. В момента върху бизнеса пада основната тежест, без да генерира битов отпадък. От друга страна трябва да се търси социална поносимост, за да може обикновеният човек да я плати и да няма срив в приходите на общината”, каза Стоянова.

Още през юли правителството одобри промени, според които “замърсителят плаща”.

В проекта на Министерски съвет, който получи одобрение от работодателите и синдикатите, се предвижда таксата да се определя според количеството отпадъци. Таксата за битови отпадъци се разделя на три услуги, за които ще се плаща. Те са събиране и транспортиране на битовите отпадъци до съоръжения за третирането им, третиране на отпадъците, поддържане на чистотата на територията за обществено ползване в населени места.

“В целия ЕС такса смет се плаща на базата на количество отпадък. От 13 г. бизнесът в България настоява за въвеждането на това правило, но винаги среща отпора на общините”, коментира пред “Труд” изпълнителният председател на БСК Божидар Данев.

Предвижда се индивидуалното количество битови отпадъци за всеки имот да се определя чрез торби с определена вместимост и товароносимост; чрез броя и вместимостта на необходимите съдове за отпадъци и честотата на транспортирането им и чрез броя ползватели на услугата в имота.

Менда Стоянова обяви, че новият политически сезон започва с малки промени на данъчните закони, които имат за цел тяхното усъвършенстване. Тя подчерта, че няма да има промени на ставките. Няма да има промяна в данъците, които плащат хората.

Стоянова увери, че от догодина учителските заплати ще бъдат увеличени с още 20-25%, а за три години те ще бъдат удвоени.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (6)

  1. Правилно! Всеки пенсионер с карта и като хвърля торба в контейнера да плаща….

  2. А мангалите как ще плащат? Както плащат сега ток и вода ? Пак измишльотини за да ни съдират кожата.

  3. Ако се приеме да е чрез необходимите съдове за отпадъци и честотата на извозването им да му мислят тези,които имат контейнери срещу училища и други учреждения,а и от чистотата хвърлят боклуците от улиците в тях,разни изсипват от колите си отпадъци и кой ще следи кой хвърля или ще е като крепосничество – слагат ти един контейнер пред вас и ти плащаш като роб,което е най-удобното за общините.А,за честотата на извозване пък да не говорим – всеки ден ще извозват за повече печалба на фирмите.За количество отпадъци или брой ползватели е правилното.

  4. В моя случай пред двуетажна кооперация срещу училище общината е сложила контейнер.Обитателите сме трима,а от у-щето извърлят отпадъци от кухнята за 500 ученици дневно,отделно че и да им правиш забележки,да не го изливат с кофи поради миризмата,ти отговарят че нямали торби и миризмата лятото е труднопоносима .Дайте повече разяснения по предлаганите текстове,че ако не се мери по индивидуални съдове за отпадъци,а по общи то отсега да започвам да сезирам всеки ден ХЕИ,че белким си го преместат срещу входа на у-щето дето си беше в началото и без това на 20 м си има други контейнери по улицата.При индивидуални съдове за отпадъци не се ли предвижда честотата на извозване да е съгласувана с гражданите,разбира се без да се препълват кофите.

  5. Прегледах го проектозакона и още отсега може да се предвиди,че голяма част общините ще предпочетат на брой съдове и честота на извозване,все пак наредбата неизвестно каква ще бъде ще се прави от кабинета.Досега на данъчна основа,естествено че тези в първа зона плащаме най-много,десет пъти повече от крайните зони,където не се и плаща редовно от части на населението,така че да забравим,че общ.съвети ще гласуват да е на ползвател,а пари им трябват,досега 50% там където съм се употребяваха по предназначение – за плащане на фирмата,използваха транспорт до депо и я вдигнаха с 50 на сто,тъй че никак не ми е трудно да предвидя,че ще наслагат контейнери колкото се може повече.Вместо кабинета да приема наредба да вкарат ясни текстове в закона, гарантиращи справедливост при определяне на таксата по който и да е метод или да оставят досегашната данъчна основа,макар че по нея плащам десет пъти повече от крайни зони,но ако приемат на общ контейнер и го пълни у-ще може да я изчислят и сто пъти повече от тази на някои.

  6. В заключение най-справедливо е според мен,ако остане текстът според броя на необходимите съдове за отпадъци и честотата на транспортиране е СЪДОВЕТЕ ЗА ОТПАДЪЦИ ДА СА ИНДИВИДУАЛНИ И ДА СЕ ИЗНАСЯТ НА УЛИЦАТА В ДЕНЯ ОПРЕДЕЛЕН ЗА ИЗВОЗВАНЕ,ОБИКНОВЕНО ВЕДНЪЖ СЕДМИЧНО и в никакъв слачй да не се допуска съразмерно според ползвателите на ОБЩ КОНТЕЙНЕР.ОБЩ КОНТЕЙНЕР САМО ПРИ ТАКСА НА ПОЛЗВАТЕЛ ИЛИ ЧРЕЗ НОМЕРИРАНИ ТОРБИ.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.