Нови правила за такса смет

Налогът вече ще се определя според количеството отпадък

Промяна във формулата за определяне на такса смет предстои да обсъди парламентарната бюджетна комисия. Това ще се случи още в първата работна седмица на Народното събрание, увери шефът на комисията Менда Стоянова. Тя обясни, че работата на ръководената от нея комисия започва с дебати по промените в Закона за местните данъци и такси.

“Замърсителят трябва да поеме тежестта. В момента върху бизнеса пада основната тежест, без да генерира битов отпадък. От друга страна трябва да се търси социална поносимост, за да може обикновеният човек да я плати и да няма срив в приходите на общината”, каза Стоянова.

Още през юли правителството одобри промени, според които “замърсителят плаща”.

В проекта на Министерски съвет, който получи одобрение от работодателите и синдикатите, се предвижда таксата да се определя според количеството отпадъци. Таксата за битови отпадъци се разделя на три услуги, за които ще се плаща. Те са събиране и транспортиране на битовите отпадъци до съоръжения за третирането им, третиране на отпадъците, поддържане на чистотата на територията за обществено ползване в населени места.

“В целия ЕС такса смет се плаща на базата на количество отпадък. От 13 г. бизнесът в България настоява за въвеждането на това правило, но винаги среща отпора на общините”, коментира пред “Труд” изпълнителният председател на БСК Божидар Данев.

Предвижда се индивидуалното количество битови отпадъци за всеки имот да се определя чрез торби с определена вместимост и товароносимост; чрез броя и вместимостта на необходимите съдове за отпадъци и честотата на транспортирането им и чрез броя ползватели на услугата в имота.

Менда Стоянова обяви, че новият политически сезон започва с малки промени на данъчните закони, които имат за цел тяхното усъвършенстване. Тя подчерта, че няма да има промени на ставките. Няма да има промяна в данъците, които плащат хората.

Стоянова увери, че от догодина учителските заплати ще бъдат увеличени с още 20-25%, а за три години те ще бъдат удвоени.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България