Нови съдийски правила от новия сезон и в Ефбет Лига

Председателят на Съдийската комисия към БФС Давид Борбалан даде пресконференция, на която говори за предстоящия сезон 2024/25 в българския футбол. Той разкри, че през новия шампионат в сайта на футболната централа ще бъдат качвани обучителни видеа за реферите. Освен това ще бъде приложена практиката от Евро 2024 на капитаните да бъдат обяснявани причините за дадено съдийско отсъждане. 

„Доволни сме от представянето на нашите рефери през миналия шампионат. Има какво да се подобряваме, работим по това. От моя опит в Испания много добре знам, че свеждането на грешките до 0% е невъзможно, ние се стремим да понижим грешките и колкото по-малък е процентът, толкова по-добре за нас“, заяни Борбалан, цитиран от "БЛИЦ".

„Отдадеността на нашите съдии е много голяма. Те мислят предимно за съдийството и по този начин смятам, че ще постигнем по-добри резултати и ще задоволим футболната общност“, допълни 51-годишният бивш топ рефер.

„Удовлетворен съм и благодаря на клубовете за усилията, че ще имаме по две камери на линията, не е технология за голлинията, няма да сигнализира на съдиите, но ще имаме по-добра гледна точка. Тези камери ще помагат и при дузпи, както и засади. По-малко ще са случаите, в които линиите не могат да бъдат пуснати. Имали сме случаи, в които единият играч крие другия и не можем да пуснем линии. Сега ще бъде по-лесно“, призна испанецът.

„Нещо, което виждаме на Европейското първенство и искаме да го въведем, ще има по-специално отношение към капитаните и в много противоречиви ситуации ще получат възпитан отговор от съдията", заяви Давид Борбалан.

БФС обяви нови пет правила, които се въвеждат в българското първенство през новия сезон 2024/25:

1. Нарушения (навлизане в наказателното поле преди удара) на играчи при изпълнение на дузпа ще се наказват само ако повлияват на последвалата ситуация. Пример: Ако при изпълнението на дузпа вратарят избие или топката се удари в гредата и се върне обратно в наказателното поле, съотборник на изпълнителя е навлязъл по-рано в пеналта и отбележи гол, попадението не се зачита. Тогава се свири непряк свободен удар.

2. При дузпа част от топката трябва да е на (или над) центъра на точката за изпълнение на наказателен удар.

3. При отсъждане на дузпа за наказуема, но непреднамерена игра с ръка, ще има редукция на картона с едно ниво – от червен на жълт. При дузпа за преднамерена игра с ръка подобна редукция няма.

4. Играчите са отговорни за размера на задължителните по правилник предпазни кори.

5. Капитанът трябва да носи одобрена от федерацията капитанска лента и има специални отговорности.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол БГ