Нетаняху отрече обвиненията в корупция Израелският премиер заяви, че делото срещу него е равносилно на преврат

Търговската война на САЩ с Китай е пред въоръжен конфликт Това смята бившият държавен секретар Хенри Кисинджър

Сърбия и Русия в шпионска афера (обзор) Представител на Белград замеси и България

България поиска сътрудничество с всички европейски държави във връзка с борбата с трафика на културни ценности

„Грами”-тата прекалиха с политкоректността Номиниран е първият чернокож гей с №1 песен в САЩ

Отвлякоха инвалид без крака, за да проси в Европа Интерпол издирва Мариус Петков

Близо 5000 души са загинали заради морбили в Конго

17 години затвор за Черната вдовица от Бургас (обзор)

Стотици умрели риби във Въча в района на Кричим Причината е пресъхналата река

Отрова за мишки убила Стефан (обзор) Майката: Не приемам твърденията, на трите ми деца нямаше нищо

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в петък, 22 ноември 2019

Майки на деца с увреждания на протест срещу избора на Валери Симеонов за зам.-председател на НС

Хакерска атака срещу Галио Д Смениха паролата на фейсбук профила му

Съюзът за стопанска инициатива връчи годишни награди (обзор)

Патриарх Неофит: Щастливи сме да се помолим за здравето на всички български православни семейства

Нови 10 млн. евро ще бъдат инвестирани в пограничния регион между България и Турция

Нови 10 млн. евро ще бъдат инвестирани в пограничния регион между България и Турция в проекти за опазване на околната среда и развитието на устойчив туризъм. Те се отпускат по Програмата за трансгранично сътрудничество Interreg – ИПП България – Турция 2014 – 2020 г. На церемония в Министерството на регионалното развитие и благоустройството заместник-министър Деница Николова и заместник-министърът на външните работи на Република Турция Фарук Каймакчъ връчиха договорите на бенефициентите, сключени по втората покана за подаване на проектни предложения по Програмата, съобщават от пресцентъра на ведомството.

Общо 23 проектни предложения стартират своята реализация с осигуреното финансиране, а до дни ще бъдат подписани още 11 договора, уточни зам.-министър Николова. В рамките на първата покана за набиране проекти бяха сключени 43 договора за 10 млн. евро, 41 от които вече са изпълнени, съобщи още тя.

„Това е една много важна програма за трансграничните региони, защото с ресурс от 28 млн.евро ние съвместяваме нашите усилия в партньорства, за да направим по-защитима околната среда, да смекчим щетите от природни бедствия, да щадим ресурсите си и да развиваме и съхраним културно-историческото си наследство“, отбеляза зам.-министър Николова. Тя отбеляза, че в рамките на обявените покани за набиране на проекти са подадени 325 предложения, което е ясен индикатор за разпознаваемостта на Програмата и големия интерес от бенефициентите от пограничните региони. „Днешното събитие е от изключителна важност за постигането на крайната цел на Програмата. На първо място, защото средствата се предоставят на най-качествените проекти в полза на хората от региона. Всеки от тях ще допринесе за развитието и опазването на общия трансграничен регион“, каза още Николова. Тя обърна внимание, че се намираме се в ключова година за европейските фондове и Интеррег програмите, в която трябва да бъде осигурен висок темп на изпълнение на текущите програми с поглед към бъдещите такива и полагане на основите за успешното им стартиране. „Целта ни за следващия програмен период е да осигурим стратегически подход, базиран на специфичните нужди на трансграничния регион, който да увеличи ефективността от кохезионната политика и да има пряк ефект за икономическото развитие. През есента ще стартираме диалог с всички заинтересовани страни за бъдещата рамка и инвестициите след 2020 г.“, каза още заместник-министърът.

Зам.-министър Фарук Каймакчъ поздрави бенефициентите за успешните проекти. „В Турция имаме поговорка, че съседа има нужда дори от пепелта на комшията си. Затова ние отдаваме голямо значение на близките си отношения с България. До тук ние изпълняваме по най-добрия и хармоничен начин програмата за трансгранично сътрудничество вече 10 години. Благодаря на всички, които имат принос в прилагането на програмата. Проектите ще имат пряк принос за развитието и благоденствието на градовете, в които се намираме, и ще развие връзките между двете държави“, каза зам.-министър Каймакчъ. Той посочи, че в бъдеще програмата трябва да продължи да подкрепя развитието на туристическия сектор, транспортните връзки и проекти, които дават решение на проблемите е развитието на градовете в граничните области.

Програмата Interreg – ИПП България – Турция 2014-2020, насочена към укрепване на капацитета на капацитета за трансгранично сътрудничество, обхваща областите Бургас, Ямбол и Хасково за територията на Република България и провинциите Одрин и Къркларели на територията на Република Турция. Общият размер на средствата в настоящия програмен период е почти 30 млн. евро.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.