Дневен хороскоп на Алена за четвъртък, 17.10.2019

На 17 октомври 2019 да почерпят

Възрастен мъж се самоуби с преработен пистолет в Бургас

Фермери блокираха магистралите в Нидерландия

Сирийски правителствени войски са влезли в северния град Кобане край турската граница

Британската телевизия пуска канал без новини за Брекзит

Турция готова на санкции от САЩ Кремъл иска да е посредник между Дамаск и кюрдите

Тръмп: Конфликтът в Сирия е между Анкара и Дамаск и те трябва да си го решат

Голям пожар изпепели склад за кабели в Плевен

Голи тела обитават „Къщата на София”

Лозан Панов потъпква законите, професионалния дълг и чест

Съветът за сигурност на ООН: Има риск от „разпръскването“ на пленени дейци на „Ислямска държава“ в Сирия

„Черна роза“ вече и на българския екран

Започва изграждането на скейтпарк в Стара Загора

Всеки пети българин мизерства

Новото в борбата с противообществените деяния на подрастващите

Кристина Лазарова

В сградата на Столична община беше организиран семинар с отговорните институции в отделните райони на София, които се занимават с дейности по прилагане на Стратегията за личностно развитие на децата и учениците – 2019. Срещата се водеше от Кристина Лазарова – директор на Дирекция „Сигурност”, която очерта основните приоритети при осигуряване охраната на училищата и детските градини: „Родителите могат да са спокойни къде изпращат децата си! Всички охранителни фирми са инструктирани, изградено е видеонаблюдение с най-модерна техника в нови 22 училища. При инциденти те са незаменим помощник. Това са скъпи устройства, за които се обявяват обществени поръчки. Процедурата е бавна. До две години всички обекти в столицата ще бъдат обхванати. Ежедневната дейност на директорите обаче остава – за физическа наблюдение и оценка на ситуацията. Проверяваме пешеходни пътеки, пътища, осветление, пожароизвестяване и т.н. Алармираме непрекъснато съответните ръководства и взимаме мерки”.

Кремена Чобанова

За теоретичната рамка в перспективните задания за защита правата на детето говори пространно Кремена Чобанова – служител в представителството на УНИЦЕФ в България: „През 1991 г. България е ратифицирала Конвенцията на правата на детето. Оттогава досега нормативните актове у нас претърпяха много изменения. В момента прилагаме 5-годишна Програма между УНИЦЕФ и България с идеята децата да живеят в любяща семейна среда. Особен фокус е достъпът до качествено и приобщаващо образование. Подкрепяме родителите в ранното детско развитие (от 0 до 3 години), работим върху процеса на деинституциализация, върху развитието на децата, настанени в приемни семейства или в държавни центрове за настаняване; друг аспект са проблемните тийнейджъри. Важно за нас е закрилата на детето от насилие и достъп до правосъдие – децата трябва да живеят в една по-сигурна и защитена среда, те трябва да имат достъп до квалифицирана правна помощ. Реформата у нас на Закон за Детското правосъдие тече вече 10 години. В момента проектозаконът е в Министерство на правосъдието. Надявам се, че до две години ще се гласува новият закон и ще се въведе нов подход в тази област.”.

В последвалата дискусия се включиха повече от 20 ръководители на Местни софийски комисии за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.