Ново затягане: За Гърция пътуваме само през "Промахон" и "Маказа" до 4 август (Обновена)

Снимка: Архив

От 22 юли в полунощ до 4 август Гърция затваря сухопътни граници, като единствените, които остават отворени с България са Кулата-Промахон и Маказа-Нимфея. 

На извънредно заседание, свикано от заместник-министъра на гражданската защита Никос Хардалиас със съгласието на епидемиолога Сотирис Циодрас беше направено предложение за налагане на допълнителни мерки на сухопътните граници на Гърция, които бяха приети от Премиера Кириякос Мицотакис.

1/В допълнение към вече решеното и важащо за влизане през ГКПП Кулата-Промахона, от полунощ във вторник срещу сряда 22 юли до вторник 4 август 2020 г., влизането на гръцка територия по съществени причини ще се разрешава само през гранични контролно-пропускателни пунктове Какавия на границата с Албания, Евзони и Кристалопиги на границата със Северна Македония, Кулата-Промахон, Маказа-Нимфея на границата с България и митнически пункт Кипи на границата с Турция. Съществени причини са:
Здравни причини - необходим е документ от болнично заведение;
Семейни причини - необходим е документ за нужда от помощ на роднина;
Работни причини - необходим е договор за работа;
Недвижим имот - данъчна декларация/нотариален акт на имота.

За пътуващите по съществени причини е задължително наличието на QR код. PCR теста не е задължителен, а желателен. Към момента PCR теста е задължителен за пътуващите по несъществени причини.  

2/ Гръцките граждани, чужденци, които имат разрешение за пребиваване в Гърция, притежателите на гръцка лична карта по други причини, също се изисква да попълнят формуляра за локализация на пътници (PLF) на електронния адрес https: // travel.gov.gr, за получаване на QR код. За тази категория хора не е необходим ПСР тест.

3/ Земеделските работници в случай че са в страната и напуснат гръцката територия преди 4 август 2020 г., няма да имат право да влизат отново, до второ нареждане

Гръцките власти подчертават, че коронавирусът е тук и умоляват всички гръцки граждани да избягват ненужното пътуване до епидемиологично натоварените райони, като тези на Балканите към днешна дата.

За туристите при влизане в Гърция през ГКПП Кулата-Промахона остава в сила притежаване на QR код, както и разпечатан на хартия отрицателен PCR тест.

Извънредните мерки, които налагат гръцките власти са предизвикани от множеството положителни тестове на пътуващи през сухопътните граници.

"Поради тежестта върху епидемиологичните характеристики на балканските страни, предприехме допълнителни мерки на граничния пункт Промахона, започнахме обширни целенасочени тестове и на границата ни с Албания. Утежнената картина беше потвърдена от резултатите от вземането на проби по нашите граници, с 8 положителни случая от общо 866 в Какавия и с общо 170 положителни случая в общо 19 676 теста в Промахона от 1-ви до 18-ти юли. С тези данни, след извънредно заседание, решихме да приложим новите изисквания", каза в изявление правителствения говорител Стелиос Пецас.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България