Нов арест за кибератака в националната сигурност на САЩ

Американската Агенция за национална сигурност обяви, че неин служител е бил арестуван на 29 август и подведен под съдебна отговорност за кражба и разпространяване на секретна киберинформация. Изтичането на данни веднага провокира сравнения от редица американски медии със скандала с Едуард Сноудън от 2013 година, предаде БНТ.

Арестуваният мъж се казва Харолд Томас Мартин, на 51 години е и е работил за същата независима фирма, която изпълнява специални киберпоръчки за Агенцията за национална сигурност, за която е работил и Едуард Сноудън.

Извършената от него кражба на секретна информация сега се свързва с шпионския скандал от средата на месец август, когато група с името "Сенчести брокери" разпространи в уебпространството хакерските инструменти, които Агенцията ползва срещу Китай, Северна Корея и Русия.

Тъй като разкритието съвпадна с изтичането на данни от сървърите на американската Демократическа партия, което бе приписано на руски хакери, този скандал също беше сметнат за секретна руска акция.

Сега става ясно, че първичният код е бил предоставен на "Сенчестите брокери" от арестувания Мартин. Той е изправен пред възможна присъда от 10 години в затвора. Това е вторият киберскандал в Агенцията за национална сигурност в рамките на три години, след като през 2013 година Едуард Сноудън разкри пред медиите програмите, които Агенцията използва, за да шпионира цивилни граждани.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Америка