Нов голям протест срещу циганските безчинства подготвят в Асеновград в неделя вечер

Организаторите призовават подобни мирни шествия да има паралелно във всички градове у нас

Нов голям протест срещу циганските безчинства у нас ще има тази неделя от 20 часа в Асеновград, а организаторите му призовават във Фейсбук и другите социални мрежи подобни мирни шествия да се проведат паралелно във всички български градове.

Близки, роднини и приятели на битите на 26 юни деца спортисти, треньори и родители от клуба по кану-каяк „Асеновец” и редови граждани декларират в социалните мрежи, че ще се съберат за пореден път край паметника на цар Иван Асен в центъра на Асеновград, за да протестират срещу „неспособността на държавата да се погрижи за сигурността ни, да налага адекватни наказания на престъпниците, в това число и рецидивистите, чрез което да всее респект сред хората, опасни за обществото, и да създаде чувство за сигурност сред останалите, да образова и интегрира застрашително нарастващи групи български граждани, да работи за мирното съвместно съществуване на различните етноси чрез налагане и гарантиране на равните им права и задължения”.

„Ще участвам в протеста, защото потърпевши сме всички. Ако днес замълчим, утре може да станем жертви. Насилието срещу лекари, учители, камериерки, деца и възрастни хора в цялата страна - това не са отделни проблеми, а различни проявления с общи корени: безсилна полиция, подкупни съдии, неуспешна политика за интеграция; с две думи: слаба държава. Посланието на неделния протест е: „Знаем на кого сме ядосани, вече всички гледаме в една посока и нямаме намерение да спрем!”.

Ще представим конкретни искания на отговорните институции и ще им дадем време да покажат, че работят в полза на гражданите. Ако не сме доволни от резултата, ще подновим протестите. Надяваме се на подкрепа чрез паралелни протести от всички градове в България! Ако не можете да се включите физически, споделете снимката-символ на протеста ни – „Аз съм Асеновград!”.

Крайно време е да започнем да заставаме един до друг, когато държавата не си е на мястото!”, призовават организаторите на мирния протест в Асеновград във Фейсбук. Те имат официално разрешение за провеждането на протестния митинг-шествие от 20 до 22 часа с маршрут от паметника на цар Иван Асен Втори, през Железния мост, улиците „Съединение”, „Цар Иван Асен Втори” и „Изложение” до площад „Академик Николай Хайтов”.

Подписка с над 10 000 парафа на асеновградчани пък вече се намира в Народното събрание, където е връчена от Иван и Гергана Георгиеви на депутата Искрен Веселинов, заместник-председател на парламентарната група на Обединените патриоти.

Исканията на пострадалите и обществеността в Асеновград е за справедливо и бързо възмездие за всички виновни за побоя над децата и треньорите, подсигуряването на въоръжена охрана на язовир „40-те извора“, както и хората с тежки криминални присъди да не бъдат освобождавани предсрочно и всички да са равни пред законите на България.

Родителите на пострадалите деца са категорични, че няма да отстъпят от исканията си, и обявиха, че техният протест не е етнически, а граждански.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България