Началникът на отбраната генерал Андрей Боцев е на официално посещение в Румъния

Организираха кулинарна надпревара за Деня на християнското семейство в Елена

Тежка катастрофа затвори пътя Варна-Бургас Младеж загина след челен сблъсък между товарна кола и микробус

Семейство подари кувьоз за 20-я рождения ден на сина си

Пенсионер с трабантче блъсна човек на зебра

27 книжки бяха отнети за седмица в Сливен и областта

Студенти от Стопанска академия участват в конкурс за стипендианти на фондация „Атанас Буров”

Калоян Паргов към Съюза на писателите: Вие браните българския дух

Собственикът на Фейсбук Марк Зукърбърг няма да подава оставка

10 деца са родени с подкрепата и на общинския фонд „Инвитро” в Търговище 15 двойки са получили финансова подкрепа тази година от общината

Вижте новата вицепремиерка Марияна Николова като ловджийка (СНИМКИ) "Обeдинявa ги тoвa, чe ca жeни. Пpи тoвa кpacиви. Пpи тoвa cмeли", гласи описанието на клуб "Бендида"

Работодателите обещаха ръст на средната заплата догодина

Вижте какво реши Министерският съвет днес, 21 ноември 2018

Мъж ограби глухоняма бургазлийка, обещал и съвместен живот Взел спестените 30 000 лв. на жената и я зарязал преди границата

Осъдиха условно надрусан шофьор

Нов живот за селата във Великотърновско Специалната програма е с бюджет от 450 000 лева

Само преди дни бе открит в Павликени Център за превенция и спорт за деца по подобие на този в село Балван. Предстои откриване и на трети в Елена, това са единствените в страната подобни центрове. Снимки: Община Велико Търново и архив

20 са младежките центрове в населените места в общината

Селата в община Велико Търново се развиват, българи и чужденци купуват къщи, населението не намалява, кипи младежка дейност. Това са резултатите, с които се хвалят от местното Сдружение на кметовете и кметски наместници „Янтра 2001”. Организацията с нестопанска цел си партнира успешно с местната власт. Сътрудничеството е ползотворно – през последните пет години в населените места се изграждат паркове и детски площадки, асфалтират се улици, подменят се водопроводи, слагат се камери, откриват се центрове за работа с деца и пенсионерски клубове.

Една от продуктивните инициативи на великотърновската община, получила много силна подкрепа през последните шест години, когато кмет е Даниел Панов, е програмата „Местни инициативи”. 900 000 лева имаха кметовете и кметските наместници на разположение в периода 2011-2015 г. През 2016 година бюджетът на програмата скочи до 400 000 лева, а за 2017 г. вече е 450 000 лева.

Тези средства са отделени за проектите на кметовете на селата, свързани с благоустройството и обществените пространства.За последните шест години инвестициите за инфраструктура, поддръжка на общински сгради, читалища, училища и детски градини, за облагородяване и благоустрояване са на обща стойност над 6 милиона лева.

„Община Велико Търново няма възможност да печели проекти по Програмата за развитие на селските райони, но пък помага със средства чрез други финансови механизми. От 36 села нито едно не е със затихващи функции. Много пъти от другите общини и области ни питат как успяваме да поддържаме селата. Местната власт прави всичко възможно за облагородяването и благоустрояването. Затова хората се връщат. Имаме 20 младежки центрове. Навсякъде има пенсионерски клубове, където дейността е активна”, споделят от ръководството на Сдружението на кметовете и кметските наместници.

Последните наблюдения показват, че населението в селата не намалява, а остава постоянна величина. В най-близките до Велико Търново населени места жителите дори стават повече. Така например Беляковец преди десет години е било с 500 жители, а днес в него живеят 1000 души. В с. Леденик дори отчетоха, че новородените са повече от починалите, а от 1200 жители над 200 са на възраст под 21 години.

Община Велико Търново е с население, което вече достига 92 000 жители, сочат официалните статистически данни от началото на тази година. Цифрата остава постоянна през последните пет години, като жителите варират от 91 100 до 91 500. Със затихващи фунцкии са единствено махалите край Прохода на Републиката.

Софиянци си харесаха селата, намиращи се край Велико Търново. Във всяко от близките до старата столица седем населени места има поне по 10 къщи, закупени от фамилии от София. Столичани ползват имотите като уикенд-вили и като място, където да прекарат част от отпуските си. Тенденцията станала ясно изразена през последните две години.

Доказателство за интереса към селските същи край Велико Търново са високите им цени – между 50 000 и 60 000 лева.

Всяко село край Велико Търново – център на кметство или кметско наместничество, ще е с видеонаблюдение до края на годината. Камерите са основен приоритет както пред местните управници, така и пред общинарите от старата столица, под чиято юрисдикция са 34 села и градчетата Дебелец и Килифарево.

Средства за видеонаблюдението се отпускат чрез програмата „Местни инициативи”, помага и дарителското сдружение „Св. Иван Рилски”.„По тази програма в различни инициативи са инвестирани над 400 000 лева. Средствата са инвестирани в 22 села за асфалтиране на улици, ремонт на тротоари и друга инфранструктура”, съобщи пред „Труд” председателката на сдружението Благовеста Факирова.

Тя припомни, че изграждането на системите за сигурност започна преди няколко години. До момента снимачни устройства има в 31 от общо 36 населени места – кметства и кметски наместничества. Общият брой на камерите е 180, а инвестираните средства са над 70 000 лева.

В девет от селата кметовете са сключили договори за патрулиране и охрана с частни фирми. Най-засилен е контролът в архитектурния резерват Арбанаси, където гардовете правят пълен обход на всеки 20 минути.

Само преди дни бе открит в Павликени Център за превенция и спорт за деца. Това стана факт благодарение на усилията на общината, Областната дирекция на МВР – Велико Търново, РД ПБЗН – Велико Търново, Българското училищно настоятелство при ОУ „Филип Тотю“ – село Върбовка, дарителско дружество „Св. Иван Рилски“ – Балван и Сдружение на кметовете и кметските наместници в община Павликени. Помещава се в сградата на Центъра за подкрепа на личностното развитие, като за целта са предоставени безвъзмездно две класни стаи, административна стая и сервизно помещение.

Центърът за превенция и спорт е създаден по модела на съществуващия подобен комплекс в село Балван, а скоро ще заработи такъв център и в Елена. Целта е да обхване всички деца и младежи на възраст от 8 до 29 години, които да използват свободното си време за обучения за това как се действа при бедствия и аварии, как да се предпазят от трафик на хора, да участват в беседи срещу вредните пороци – алкохол, цигари, наркотици. Учениците ще имат достъп и до фитнес залата в сградата.

„Усилията ни са насочени към опазване здравето и живота, както на децата, така и на възрастните хора. В ход е проект за осигуряване на датчици, които да известяват при опасност от пожари. Първите 12 устройства бяха дарени от спонсор и монтирани от огнеборци в домовете на самотни старци в Балван”, сподели още Факирова.

„Доволни сме от развоя на инициативите „Доброволци на квартала” и „Внуче на заем”. Доброволците обхождат домовете на възрастни и самотноживеещи хора, като проверяват изправността на комините на къщите им преди началото на отоплителния сезон. Доставят лекарства и продукти от първа необходимост на трудноподвижни хора. Организирахме и акция за почистване, стопанисване и поддържане на войнишките паметници. При голям интерес премина инициативата „Училище за възрастни” в Балван, където на лекциите за превенция срещу наркомании, трафик на хора присъстваха не само младежи, но и техните родители, баби и дядовци”, разказа Благовеста Факирова.

Амбициозната председателка на Сдружение „Св.Иван Рилски“, което през август навърши 20 г. от създаването си, сподели, че търси благодетел, с чиято помощ да реализира нов проект. Той предвижда да бъдат осигурени пазарски чанти и бастуни със светлоотразителни надписи „Пази ме”. Те ще бъдат раздадени на пенсионерите по селата, за да бъдат забелязвани отдалеч от шофьорите на автомобили и каруци.

Търновските села са пионери в успешната работа с деца и младежи. В населените места от общината функционират 20 младежки центрове, в които малчуганите и учениците оползотворяват свободното си време. За поредна година летните месеци бяха време, в което се проведе инициативата „Лятна детска полицейска академия“. Стотици деца и тийнейджъри станаха част от своеобразното обучение, при това – изцяло по тяхно желание.

Младите хора се запознаха с характера на основните престъпления, с начините за превенция на противоправните деяния, на ограничаването на трафика на хора. Те усвоиха ценни знания за безопасността на движението, разбраха що е то да бъдеш пожарникар и как могат да се предпазят от огнени стихии, бедствия и аварии. Спортните занимания и игрите също бяха предпочитани за оползотворяване на свободното време.

Детската лятна полицейска академия е съвместно дело на Община Велико Търново, Сдружението на кметовете и кметските наместници „Янтра 2001”, Областната дирекция на МВР, Дарителско сдружение „Св. Иван Рилски” и Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“. Подкрепа оказва Съюзът на пивоварите в България, както и други неправителствени организации.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (5)

  1. Вземете ги асфалтирайте тия улици в Беляковец, че някои плачат за ремонт.

  2. Абе като се има предвид, че крадеца Бойко и айдуците му оставят само 15% от сумата за реални дейности, то няма да има и за половин улица.

  3. Парцаля Борисов щял да дупчи 2 км тунел за 300 млн. лева. В Норвегия за 250 млн. лева, с техните заплати, данъци, цени и качество правят 14 км тунел. Тук айдуците на парцаля Борисов ще хванат 3 бригади миньори, 5 самосвала и 2 инженера и ще изкопаят тунела за 2 милиона. Заплатите на миньорите са по 1000 лева, ако не знаете. И така от 300 млн. лева, в джоба на парцаля Борисов ще влязат 290 млн. Той ще се отчете на Шулц, Дол, Меркел и още някой друг началник от откраднатите пари. Началниците му доволни, той доволен, че го потупват по рамото и си затварят очите за престъпленията му, а народа български с кървава пот ще плаща за щастието на европейските фашисти и нашия крадлив айдук.

  4. Ei zhurnalia, stiga ste raseli gluposti. U Tarnovsko naselenieto e namalialo napolovina, goliama bezrabotica i tez koito rabotiat sa na minimalna rabotna zaplata. A da, ima niakoi i drug zabluden chuzdestranen pensioner det zivee po selata – Ama te sa mnogo malko – ima niama 20-na.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.