Британски самолет кацна принудително в Канада заради скандал на борда

20 жертви при автобусна катастрофа в Еквадор

Каналджии държали 21 мигранти заключени в склад край Солун за откуп

Половината британци очакват икономически трудности след Брекзит

Почти без валежи днес

Овца или овчар сте според зодията?

Днес е Благовещение

На 25 март 2018 да почерпят

Умници и хубавици отпразнуваха появата на новия Playboy Със секси парти в софийска дискотека

Сблъсъци между полиция и протестиращи в Каталуния, над 20 души са ранени

Наоми Кембъл ще получи наградата „Модна икона“

Нарко вакханалия в продължението на „Сикарио“ Изабела Монер е новото попълнение

Институтът за пътна безопасност пита: Колко сигнала са подадени за опасни пешеходните пътеки?

34 млн. лв. е похарчила държавата за защита в арбитражи Една българска и две чуждестранни кантори защитават България от исковете в Международния център за разрешаване на инвестиционни спорове

Меган Маркъл иска да има дете веднага след сватбата Убедила принц Хари да откаже цигарите

Нов завод за ветеринарни медикаменти и хранителни добавки ще строят в Пещера

Нов завод за ветеринарни медикаменти и хранителни добавки ще бъде построен в Пещера, като инвеститор е „Биовет” АД. Изпълнителният директор на компанията Ангел Желязков представи инвестиционното намерение пред общинските съветници в местния парламент на първата му сесия след лятната ваканция, а ден по-късно и пред жителите на родопския град по време на обществено обсъждане на проекта.

Площадката, върху която „Биовет“ АД подготвя изграждането на новия завод, е отредена за промишлени нужди още през 2004 г. От Община Пещера информираха, че са издали общо 6 разрешителни за подготовка на строителството, но правомощията по контрола са на ДНСК, тъй като въпросният обект е от категория 1.

По желание на старейшините от ОбС-Пещера изпълнителният директор на „Биовет“АД Ангел Желязков представи проекта на инвестиция. От презентацията му стана ясно, че заводът в центъра на града е построен през 1961 г., през 2000 г. е закупен, запазен и до днес от сегашните му собственици. В момента „Биовет” АД има над 5000 клиента, а продукцията на предприятието се изнася в над 95 държави. В компанията работят 1124 души, като 755 от тях са от Пещера и 58 от двете села на общината. Сумата за заплати годишно е 20 милиона лева, а по-голямата част от тези пари остават в Пещера.

4pl4005-biovet

През 2016 г. „Биовет“ АД е платило на община Пещера данъци в размер на 352 000 лв., през тази година – 435 000 лв., а след 3 години тази сума ще бъде поне два пъти по-голяма заради новите сгради. Пречиствателните съоръжения в новия завод, ще бъдат изградени от независима фирма. В старото и новото производство ще бъдат монтирани специални карбонови филтри, предлагани от датска компания и по този начин пречистващите съоръжения ще станат на 4 нива вместо досегашните три. В новия завод ще бъдат открити 150 работни места, а още 400 души ще бъдат ангажирани в други фирми, свързани с него, съобщи още изпълнителният директор на „Биовет” АД Ангел Желязков.

Въпреки очертаното от него светло бъдеще за Пещера в родопския град стартира подписка срещу изграждането на новия завод, която бе връчена по време на общественото обсъждане на инвестиционния проект в хотел „Домейн”. Вносителите на отрицателното становище декларираха, че им е писнало от висок шум и ежедневните неприятни миризми, носещи се от сега действащото предприятие на „Биовет”. От управата на компанията обясниха на жителите на Пещера ползите от допълнителните инвестиции от 150 млн.лв. за ферментационни халета, нова енергийна система, складови площи, подземна и надземна инфраструктура, които трябва да бъдат реализирани в рамките на следващите 3 години. От „Биовет” приеха предложението да финансират 6-месечно замерване на чистота на въздуха в Пещера от акредитирана лаборатория, която недоволните местни жители сами изберат, за да не се твърди после, че резултатите са били подправени. Протоколът със становищата от проведеното обществено обсъждане заедно с доклада за ОВОС ще бъде внесен на 4 септември (понеделник) в РИОСВ-Пазарджик, която ще вземе решение за съдбата на инвестиционното намерение на собствениците на „Биовет” АД за новия завод за ветеринарни медикаменти и хранителни добавки.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (2)

  1. Бьлгарите незнаем какво искаме.Вода газим жадни ходим.Да изгониш такъв инвеститор е простотия.Ще загубят милиони от простотия.В цял свят има заводи.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.