Почина бащата на убитата в Борисовата градина Яна Кръстева

Над 170 кучета са осиновени в общинските приюти в София през 2018 г.

Елена Кучкова тайно роди момиченце Плеймейтката крие мъжа до себе си

Арменските служби предотвратиха серия терористични актове

ГЕРБ преизбра общински лидер в Бургас

Крепостта Царевец отново се превръща в сцена за опера, балет и мюзикъли

Водата в село Казанка все още е негодна за пиене

40 ухапани от кърлежи във Варна

Турския правосъден министър: Гърция се е превърнала в сборище за престъпници

Ученици и общинари залесяват Монтана

Христо Радевски от Казанлък за програмата на д-р Емилова: Само за година стопих 49 кг Мъжът се е излекувал от подагра

Ангелкова пред WTTC: В последните две години туризмът в България отчита ръст от над 25%

Шефът на правната комисия Данаил Кирилов: Няма прекомерност в процесуалните действия при задържането на Десислава Иванчева

За Гергьовден пускат движението в дясното платно на източната дъга на Софийския околовръстен път от Казичене до АМ “Тракия” Министър Нанков направи оглед и на рехабилитацията на второкласния път София - Петрохан – Лом

Проф. Валери Стефанов: Най-големият враг на масонството са тоталитарните общества В Стара Загора се проведе публична дискусия за свободното зидарство

Нов кризисен център в Търново ще помага на хора в беда

Нов кризисен център ще бъде създаден във Велико Търново в подкрепа на хора в беда. Това обявиха в понеделник директорът на общинската дирекция „Социални дейности и здравеопазване” Росица Димитрова и главният експерт Жоро Ковачев.

Те информираха, че две иновативни къщи, всяка с капацитет от 15 места, ще бъдат изградени в квартал „Зона В”. В тях кратковременно ще бъдат настанявани пълнолетни лица, пострадали от домашно насилие или престъплението трафик на хора, също мъже и жени, останали временно без дом заради бедствена ситуация – пожар, наводнение и др.

Кризисната интервенция, включително чрез работата на мобилни екипи, както и мерките за подкрепа-индивидуална, психологическа, юридическа, социално включване ще са с продължителност три седмици, три или шест месеца.

Проектът на Община Велико Търново „Кризисен център за лица” е заложен в интегрирания план за градско развитие и възстановяване и попада в обхвата на зоната с преобладаващ социален характер. Изграждането му е част от одобрената инвестиционна програма по оперативна програма „Региони в растеж” 2014-2020. С Управляващия орган вече е подписан договор, а осигуреният финансов ресурс е над 2,1 милиона лева.

Срокът за строителството и оборудването на двете иновативни къщи е 30 месеца. В тях ще бъдат внедрени различни системи – за пречистване на водата, за собствено производство на ток чрез слънчеви колектори и др. Така ще се постигнат икономии на разходите за консумация на ток, вода, отопление и пр.

За създаването на социалната услуга в кризисния център и за първоначалното кадрово осигуряване ще бъде разработен и защитен проект по оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” 2014-2020. Впоследствие дейностите ще бъдат финансирани от държавния бюджет.

Като нова социална услуга, подлежаща на европейско финансиране по интегрираните планове за градско развитие, Кризисният център за лица е най-гъвката възможна. Изборът на Община Велико Търново е обоснован от потребностите за различна по вида си кризисна интервенция спрямо лица от максимално широк кръг целеви групи.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.