Самолет се разби на улица в Бразилия, има жертви и ранени (СНИМКИ и ВИДЕО)

Осем души са обвинени за престъпления, свързани с изборите Главният прокурор е поискал от ЦИК разрешение за привличане като обвиняеми на 7 кандидати за кметове и съветници

Вижте Наум Шопов и Теа като деца

Полицията издирва водач, избягал след катастрофа с велосипедист

Дуейн Джонсън-Скалата е най-готиният баща за 2019

Кали израснала на село

Ограничават движението в тунел „Траянови врата“ на магистрала „Тракия“ утре

Камионът-ковчег в Есекс – с българска регистрация, собственост на ирландка Напуснал България през юни 2017 г.

Над 100 000 души денонощие без вода

Забраниха на обвиняем за убийство да посещава квартал в Монтана

Арестуваха пияна кюстендилка, карала крадено такси в насрещното на магистрала “Струма“

Министрите на вътрешните работи на България и Северна Македония раздаваха флаери срещу корупцията на ГКПП-Станке Лисичково

Прокуратурата за доклада на ЕК: Обективно и по достойнство са оценени усилията в областта на съдебната реформа

Нов кризисен център в Търново ще помага на хора в беда

Нов кризисен център ще бъде създаден във Велико Търново в подкрепа на хора в беда. Това обявиха в понеделник директорът на общинската дирекция „Социални дейности и здравеопазване” Росица Димитрова и главният експерт Жоро Ковачев.

Те информираха, че две иновативни къщи, всяка с капацитет от 15 места, ще бъдат изградени в квартал „Зона В”. В тях кратковременно ще бъдат настанявани пълнолетни лица, пострадали от домашно насилие или престъплението трафик на хора, също мъже и жени, останали временно без дом заради бедствена ситуация – пожар, наводнение и др.

Кризисната интервенция, включително чрез работата на мобилни екипи, както и мерките за подкрепа-индивидуална, психологическа, юридическа, социално включване ще са с продължителност три седмици, три или шест месеца.

Проектът на Община Велико Търново „Кризисен център за лица” е заложен в интегрирания план за градско развитие и възстановяване и попада в обхвата на зоната с преобладаващ социален характер. Изграждането му е част от одобрената инвестиционна програма по оперативна програма „Региони в растеж” 2014-2020. С Управляващия орган вече е подписан договор, а осигуреният финансов ресурс е над 2,1 милиона лева.

Срокът за строителството и оборудването на двете иновативни къщи е 30 месеца. В тях ще бъдат внедрени различни системи – за пречистване на водата, за собствено производство на ток чрез слънчеви колектори и др. Така ще се постигнат икономии на разходите за консумация на ток, вода, отопление и пр.

За създаването на социалната услуга в кризисния център и за първоначалното кадрово осигуряване ще бъде разработен и защитен проект по оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” 2014-2020. Впоследствие дейностите ще бъдат финансирани от държавния бюджет.

Като нова социална услуга, подлежаща на европейско финансиране по интегрираните планове за градско развитие, Кризисният център за лица е най-гъвката възможна. Изборът на Община Велико Търново е обоснован от потребностите за различна по вида си кризисна интервенция спрямо лица от максимално широк кръг целеви групи.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.