Нов международен успех за българския филм „Уроците на Блага“

Снимки: Светослав Стоянов
Ели Скорчева в кадър от филма

Драмата на Стефан Командарев ще се бори за „The 28th Satellite™ Awards“

Творбата има шанс да влезе в краткия списък с номинациите за „Оскар“

Голямото завръщане на Ели Скорчева

Броени дни преди обявяване на късия списък за наградите „Оскар“, станаха ясни номинациите за наградите „Сателит“. Това са ежегодни награди на „Академията на международната преса“. Наградите се връчват за изключителни постижения в областта на киното, телевизията и новите медии. Победителите ще бъдат обявени на 18 февруари в Лос Анджелис.

„Уроците на Блага“ попада в престижната номинация за международен филм, в която категория са номинирани само 7 филма. Останалите 6 претендента са едни от най-добрите филми на годината – „Fallen leaves” (Финландия), „Anatomy of a Fall” (Франция), „lo Capitano“ (Италия), „Society of the Snow“ (Испания), „The Teacher's Lounge“ (Германия) и „The Zone of Interest“ (Великобритания).

Режисьорът Стефан Командарев

„Това е огромно международно признание за нас, което изключително много ни радва“, сподели режисьорът на филма Стефан Командарев. А на 21 декември ще стане ясно дали „Уроците на Блага“ ще влезе в краткия списък от 15 заглавия, които ще се състезават за номинация за „Оскар“ за чуждоезичен филм. Според западната преса шансовете са сериозни.

Герасим Георгиев - Геро в „Уроците на Блага“

„Уроците на Блага“ върна на екран голямата българска актриса Ели Скорчева, при това в главната роля. Това е първото ѝ филмово участие от 30 години. Освен нея участват познати лица като Стефан Денолюбов, Асен Блатечки, Иван Бърнев, Ирини Жамбонас, Розалия Абгарян, Ивайло Христов, а Герасим Георгиев – Геро е в най-различната роля в своята кариера до момента.

Скорчева и Ивайло Христов в сцена от драмата

Филмът, определен от световния разпространител като съспенс драма, разказва за пенсионираната учителка Блага, която става жертва на телефонна измама и губи всичките си спестявания. Когато осъзнава, че няма шанс да си върне парите, тя получава примамливо, но подозрително предложение за работа. Някога стриктната и честна жена, бавно започва да погазва всичките си принципи. „Уроците на Блага“ е българо-немска копродукция.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Кино