Нов обвиняем по делото за източване на агенцията по рибарство

Прокуратурата e привлякла нов обвиняем по делото за злоупотреби с евросредства в Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА). Това стана ясно в хода на днешното съдебно заседание, в което бе разглеждано искането на държавното обвинение за отстраняване от длъжност на двама от обвиняемите, съобщава "Фокус".

До сега с повдигнати обвинения бяха трима: Янчо Янев – изпълнителен директор на ИАРА; Златин Георгиев – инспектор в агенцията и Петър Генов, който според прокуратурата чрез действията си умишлено е улеснил Георгиев да представи пред Агенцията неверни сведения и така да получи средства от фондове, свързани с Европейския съюз.

Днес стана ясно, че прокуратурата е повдигнала още едно обвинение – на Бонка Тодорова, управляваща фирмата „Капитан Z” ЕООД. В хода съдебното заседание стана ясно, че преди да стане инспектор, Златин Георгиев е представлявал това дружество, а Тодорова е негова тъща.

Събраните по делото доказателство сочат, че именно това дружество е подало неверните данни в ИАРА във връзка с мярка 1.1 - публична помощ за постоянно прекратяване на риболовни действия от приоритетна ос № 1 „Мерки за приспособяване на българския риболовен флот“ по Оперативна програма за развитие в сектор „Рибарство”. Част от неверните сведения са били предоставяни, за да бъде допуснато за участие в програмата и въз основа на тези данни да получи субсидия в размер на 59 972 лв.

Софийски градски съд реши да отстрани от длъжност Златин Георгиев. Съдът възприе тезата на държавното обвинение, че в качеството си на инспектор в ИАРА, ако продължи да изпълнява длъжността си, Георгиев може да повлияе върху обективното разследване на всички факти и обстоятелства по делото, а от там и на съдебното решение.

По време на днешното заседание съдът прекрати делото срещу Янчо Янев, в частта му относно искането на държавното обвинение за отстраняването му от длъжност, защото той вече е освободен със заповед на министъра на земеделието и храните Десислава Танева. В момента съдът разглежда искането за отстраняване от длъжност на Златин Георгиев и предстои да се произнесе по-късно.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право