Арестувани са двама за взрива на банкомат в Сапарева баня

Кметът на Солун: Разочарован съм, защото след 25 г. спорове за името на Македония сме в същата позиция

Шиндзо Абе: Япония ще накара КНДР да промени своя курс и да се откаже от ракетно-ядрените си програми

От днес грипна епидемия и в Благоевград

Спасителна акция за блокирани в старопланинска хижа близо до връх Шипка

15 пострадали след удар на влак в стена в Австралия

САЩ планират да изпратят допълнително хиляда души в Афганистан

Френският външен министър: Русия не може да реши сама сирийската криза

Близо 65 хиляди души останаха без ток в Канада заради силния вятър

165 машини чистиха снега в София през нощта

Импровизирано взривно устройство избухна в мол в Калифорния, няма пострадали

Лавров: Русофобията на Запада сега е по-лоша, отколкото по време на Студената война

Швейцарският курорт Цермат е блокиран заради повишена лавинна опасност

Повече момчета според поверието в „Дева Мария“

Броят на жертвите на пожара в Прага нарасна на 4

Нов обвиняем по делото за източване на агенцията по рибарство

Прокуратурата e привлякла нов обвиняем по делото за злоупотреби с евросредства в Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА). Това стана ясно в хода на днешното съдебно заседание, в което бе разглеждано искането на държавното обвинение за отстраняване от длъжност на двама от обвиняемите, съобщава „Фокус“.

До сега с повдигнати обвинения бяха трима: Янчо Янев – изпълнителен директор на ИАРА; Златин Георгиев – инспектор в агенцията и Петър Генов, който според прокуратурата чрез действията си умишлено е улеснил Георгиев да представи пред Агенцията неверни сведения и така да получи средства от фондове, свързани с Европейския съюз.

Днес стана ясно, че прокуратурата е повдигнала още едно обвинение – на Бонка Тодорова, управляваща фирмата „Капитан Z” ЕООД. В хода съдебното заседание стана ясно, че преди да стане инспектор, Златин Георгиев е представлявал това дружество, а Тодорова е негова тъща.

Събраните по делото доказателство сочат, че именно това дружество е подало неверните данни в ИАРА във връзка с мярка 1.1 – публична помощ за постоянно прекратяване на риболовни действия от приоритетна ос № 1 „Мерки за приспособяване на българския риболовен флот“ по Оперативна програма за развитие в сектор „Рибарство”. Част от неверните сведения са били предоставяни, за да бъде допуснато за участие в програмата и въз основа на тези данни да получи субсидия в размер на 59 972 лв.

Софийски градски съд реши да отстрани от длъжност Златин Георгиев. Съдът възприе тезата на държавното обвинение, че в качеството си на инспектор в ИАРА, ако продължи да изпълнява длъжността си, Георгиев може да повлияе върху обективното разследване на всички факти и обстоятелства по делото, а от там и на съдебното решение.

По време на днешното заседание съдът прекрати делото срещу Янчо Янев, в частта му относно искането на държавното обвинение за отстраняването му от длъжност, защото той вече е освободен със заповед на министъра на земеделието и храните Десислава Танева. В момента съдът разглежда искането за отстраняване от длъжност на Златин Георгиев и предстои да се произнесе по-късно.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.