Зоран Заев заяви, че споделя наградата от Мюнхен с Бойко Борисов

Нинова призова депутатите на БСП да напуснат парламента

Възрастен мъж от Козлодуй загина след пожар в дома му

НКЖИ отхвърля версията за счупената стрелка, причинила дерайлирането на товарния влак

Без Владо Карамазов в „Откраднат живот“ Ралица Паскалева се забърква в любовна драма

Автобусът на годината e хибриден Mercedes Citaro спечели конкурс

Един мъж е починал, а други петима са пострадали при сбиване в центъра на Кюстендил

Тежко е състоянието на 9-годишно дете, болно от морбили

Най-малко 8 души загинаха и над 50 бяха ранени при пожар в квартал в Бангладеш

САЩ търсят европейско присъствие в Североизточна Сирия

Дерайлиралият в Пловдив влак е изправен и ще напусне гарата

Елизабет Олсън: Не съм позьорка Сестрата на близначките Олсън е на върха

Мей призова консерваторите да подкрепят споразумението за Брекзит в Камарата на общините

Изборът на Тръмп за посланик на ООН се оттегля след „изтощителни“ два месеца

Заев и Ципрас получиха наградата на Мюнхенската конференция за сигурност

Нов орган в човешкото тяло откриха учени

Мезeнтерият се намира в храносмилателната система и функциите му още се проучват

Нов орган в човешкото тяло откриха учени. Той е известен като мезeнтерий и досега се смяташе, че представлява няколко отделни структури в храносмилателната система. След серия нови изследвания обаче се установи, че това всъщност е цялостен нов човешки орган, съобщи британският в. “Индипендънт”.

22-1-1Мезeнтерият представлява надиплена прегъната тъкан около червата, която се разпростира от основата на стомаха до ректума. Нейната най-очевидна функция е да държи в едно положение вътрешностите в корема, посочва още изданието. Въпреки това обаче новият орган може да има и други функции, включително и разпределяне на бели кръвни телца във вътрешните органи.

Макар и неговото предназначение да е все още неясно, откритието отваря “цяла нова област в науката”, смята неговият откривател Джей Калвин Кофи от университетската болница в Лимерик, Ирландия. “Когато го разглеждаме като всеки друг орган, ние бихме могли да категоризираме коремни болести на негова база”, допълва ученият. Кофи изтъква, че към момента изследователите са установили анатомията и структурата на мезентерия.

Следващата стъпка е изследване на неговите функции, което ще помогне за установяване на възможни болести, предизвикани от него. Това ще бъде от полза и за изучаване на влиянието на мезентерия върху други болести на коремната област.

Новооткритият орган за първи път е описан от италианския гений Леонардо да Винчи през 1508 г.

В стремежа към реалистичен рисунък
Първите анатоми са ренесансови творци

Гении като великия Леонардо да Винчи, Микеланджело Буонароти и по-слабо известни личности като Антонио Полайоло и Бачо Бандинели провеждали през Ренесанса детайлни анатомични дисекции с цел проучване на човешкото тяло. Така създавали стотици скици, реалистични картини и скулптури.

До откриването на мезентерия Да Винчи стига именно при едно от многото си обстойни изследвания на човешки трупове. Органът обаче бил игнориран в продължение на векове. Мнозина считат гении като Леонардо за основатели на анатомията.

Повечето ренесансови художници станали анатоми по необходимост, тъй като се опитвали да създават по-реалистични скулптури на човешката фигура, отбелязват изкуствоведите.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (2)

  1. Хората по селата, които отглеждат прасета за собствена консумация го познават прекрасно. Една от задачите му наистина е да поддържа червата, но не е основна. Основната е да разпределя кръвния поток по цялата дулжина на червата, като през стените на червата в кръвта преминават хранителните вещества. Органът НЕ Е НОВ. Просто сега са му обърнали по-особено внимание…

  2. гений Леонардо да Винчи …
    Гении като великия Леонардо да Винчи…
    гении като Леонардо …
    Разбрахме де.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.