Отново пламна цех в Екозавода в Шишманци

Пожарът е в същия склад, от който тръгна искрата на големия пожар на 2 юни

Пожар се разрази в понеделник през нощта в склад за пластмасови отпадъци на територията на Екологичния завод край село пловдивското село Шишманци.

Огънят е избухнал около 2 часа след полунощ в понеделник в същия цех, в който на 2 юни пламна големият пожар, заради който в района и на територията на Общи Раковски близо две седмици бе обявено  бедствено положение .

Четири пожарни автомобила са на място, а фадроми помагат в разчистването на отпадъците, съобщи говорителят на Областна дирекция „Противопожарна безопасност и защита на населението” в Пловдив инспектор Цвятко Дешев. Той увери, че няма опасност за здравето и живота на населението от близкото село Шишманци и за работещите в Екозавода. „Няма изобщо място за сравнение между днешния пожар и този от началото на юни, тъй като сега има само тлеене и димоотделяне”, коментира Цвятко Дешев.

Това е седмият пожар от откриването на екозавода за преработка на твърди битови отпадъци до момента. От РИОСВ-Пловдив изпратиха мобилна лаборатория, която да измери качеството на въздуха в Шишманци и околните села. Кметът на Община Раковски и бивш зам.-министър на околната среда и водите Павел Гуджеров призовава ресорните държавни институции начело с РДНСК и РИОСВ и да предприемат законови мерки относно рецидива на пожара.

В края на месец юли Павел Гуджеров сформира 9-членна работна група от служители на Общинска администрация и Районна служба ПБЗН, която извърши проверка и оглед на място в Завода за преработка на твърди битови отпадъци относно пожара на 2 юни. Проверени бяха всичките 8 сгради в имота, като са установени нарушени в две от тях.

Едната е масивна, едноетажна, стоманобетонна и промишлена сграда с площ от 43429 м2. Тази сграда горя в периода 02.06.2017 год. ÷ 10.06.2017 год. Към момента на пожара е била пълна с пластмасови опаковки и е разположена на територията на Екозавода. При проверката на комисията отново е била претъпкана с полиетиленови и PVC отпадъци.

Другата масивна едноетажна стоманобетонна, промишлена сграда с площ от 24506 м2 не е горяла по време на пожара , но проверката на работната група е констатирала, че е пълна с PVC бутилки с обем, достигащ до 6-8 м височина. Експертната комисия е установила , че сградите се ползват не по предназначение, без проекти и/или разрешителни от Община Раковски или други инстанции. За описаните сгради има съставени актове за установяване на административни нарушения съответно на фирма „КМД” ЕООД, фирма „Мишовски” ЕООД, фирма „Хосмел” ЕООД, съгласно които са нарушени изискванията за безопасност за пожар и не са отстранени предписанията. Издадено е решение от Община Раковски всички отпадъци да са от сепарираща инсталация съгласно писмен договор.

Междувременно зам.-министърът на МОСВ Красимир Живков съобщи, че след потушаването на големия пожара от началото на юни е извършена съвместна проверка по документи и на място от експерти на екоминистерството и регионалната инспекция в Пловдив в периода 13-17 юли 2017 г. В писмо до кмета на Община Раковски Павел Гуджеров зам.-министър Живков уверява, че РИОСВ-Пловдив ще предприеме действия по прекратяването на дейността на "Мишовски" ЕООД за премахване от площадката на наличните отпадъци и предаването им на лица, притежаващи съответните документи по ЗУО (Закона за управление на отпадъците), както и че ще осъществява контрол на обектите на територията на бившия Стоманолеярен завод край Шишманци.

До момента на избухване на седмия пожар от нощта на 11 септември видимите резултати от дейността на РИОСВ-Пловдив са два наказателни постановления на обща стойност 8000 лв. за „Мишовски” ЕООД – 4000 лв. за неводене на отчетност по надлежния ред и още 4000 лв. за това, че от фирмата не са уведомили екоинспекцията за пожара на 2 юни.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България