Нов тип терор в ЕС

Мигранти блъскат хора под влака, обявяват ги за параноици

През изминалия месец в три страни от ЕС имаше съобщения за извършени три фрапиращи престъпления срещу живота и здравето. Поразителна е приликата на престъпленията и еднаквата реакция на властите - най-вероятно престъпниците ще останат ненаказани.

Според вестник Kronen Zeitung на 8 май на една от метростанциите във Виена 20-годишен мигрант от Ирак блъска 35-годишен мъж, стоящ на перона, под пристигащия влак. Престъплението бе видяно от множество свидетели и бе заснето от видеокамери. Мъжът оцеля, но получи множество наранявания и загуби десния си крак. На 2 септември съдът свали отговорността от нападателя, обявявайки го за параноичен. Моля Ви се, той чува гласове и не харесва хората със слушалки и със слънчеви очила, защото на него му се струва, че му се присмиват. Пострадалият е носил слушалки.

В края на юли на гарата във Франкфурт мигрант от Еритрея бута под влак жена с нейния осемгодишен син. Момчето умира, а майката успява да отскочи в последния момент. На 29 август съдията издаде решение да изпрати арестувания в психиатрична болница. Според експертизата нарушителят не е бил под въздействието на наркотици или алкохол, а е извършил убийството поради параноя.

На 31 август афганистански мигрант устройва истинско клане в метростанция в предградие на Лион. Равносметката е: 19-годишен младеж е убит, а осем души получават прободни рани с различна тежест. Няколко дни по-късно се чу изявление от френското министерство на вътрешните работи, че нападателят е признат според първичната експертиза за страдащ от параноидно разстройство.

И в трите случая престъпленията са извършени пред свидетели, а престъпници са заловени на място с помощта на минувачи. Но всички новини останаха сравнително местни, и за тях нямаше обширна реакция в медиите, нито изтъкнати политици да правят гръмки изявления. Така в крайна сметка и във вестниците тези случаи не получиха отзвук.

По случая във Франкфурт незабавно се изказа германският министър на вътрешните работи Хорст Зеехофер, като го нарече „хладнокръвно убийство“. Но Зеехофер е един от недосегаемите, когото държат на високи позиции по някакви стратегически причини и същевременно му позволяват да казва неприятните истини. Така Зеехофер служи като момче за наказание с камшик, което може да ругае канцлера, да обяви, че „миграцията е майката на всички проблеми“ или „ислямът няма място в Германия“ (тези две фрази, казани от него през 2018 г., според медийните съобщения, почти не предизвикаха разпадане на управляващата коалиция). Но в замяна на това Зеехофер поема върху себе си целия гняв на медиите и обществеността, като го обвиняват във всички грехове и грешки. Политиците и длъжностните лица от онази разновидност „както трябва“, като министърът на правосъдието Кристина Ламбрехт, осъдиха онези, които бяха разгневени от жестокото убийство на детето и „забраниха“ да се използва това престъпление за политически цели, за да не предизвика „думи на омразата“ (с тази фраза немските власти наричат всяка критика към мигрантите).

За да се сравни реакцията на властите и двойните стандарти при тях, може да посочим и един случай от Берлин. През април 2018 г. арабски тийнейджър пребива свой връстник с колан на улиците на немската столица само защото е носел кипа на главата си (шапка, носена от религиозните евреи). В отговор на това министърът на външните работи Хайко Маас направи няколко изявления за немислимостта на подобно престъпление и свика няколко конференции за антисемитизма. Скоро по този повод се проведе акция „Берлин слага кипа“ и стотици хора пристигнаха на митинга, свикан от властите, и мнозина бяха с кипа. Включително кметът на Берлин Майкъл Мюлер и лидерите на големи политически партии. Новината за инцидента дълго време не напускаше първите страници. Шест месеца по-късно, по инициатива на Министерството на външните работи, бе наградена минувачка, която се бе намесила в конфликта на подрастващите.

(Превод за „Труд“ - Павел Павлов)

Коментари

Задължително поле