Джонсън ще спази закона, но въпреки това ще изкара Великобритания от ЕС на 31 октомври

Повреда остави без ток милиони хора в Централна Америка

Путин предложи на Саудитска Арабия да си купи С-300 и С-400 за защита

Тръмп: САЩ искат да избегнат война с Иран

Променят движението в София заради празника на града

Според учени: Лятото на 2019 г. е най-горещото в северното полукълбо, откакто се правят измервания

Слънчево и топло ще е времето днес

София празнува със „140 удара в минута” Аудиовизуално шоу на площад “Княз Александър I” тази вечер

Общинският съветник и издател от Велико Търново Нейко Генчев: Шумът убива в огромни мащаби Според данни на СЗО 3500 смъртни случая годишно се дължат на прекомерен шум

Горящо ремарке на тир блокира движението на магистрала „Тракия“ (ВИДЕО)

Етичната комисия разглежда кандидатурата на Иван Гешев за главен прокурор

Почитаме Светите мъченици Вяра, Надежда, Любов и тяхната майка София

ЦИК и СЕМ подписват споразумение за местните избори

Катастрофа затруднява движението на пътя Плевен – Русе

На 17 септември 2019 да почерпят

Нов тип терор в ЕС Мигранти блъскат хора под влака, обявяват ги за параноици

През изминалия месец в три страни от ЕС имаше съобщения за извършени три фрапиращи престъпления срещу живота и здравето. Поразителна е приликата на престъпленията и еднаквата реакция на властите – най-вероятно престъпниците ще останат ненаказани.

Според вестник Kronen Zeitung на 8 май на една от метростанциите във Виена 20-годишен мигрант от Ирак блъска 35-годишен мъж, стоящ на перона, под пристигащия влак. Престъплението бе видяно от множество свидетели и бе заснето от видеокамери. Мъжът оцеля, но получи множество наранявания и загуби десния си крак. На 2 септември съдът свали отговорността от нападателя, обявявайки го за параноичен. Моля Ви се, той чува гласове и не харесва хората със слушалки и със слънчеви очила, защото на него му се струва, че му се присмиват. Пострадалият е носил слушалки.

В края на юли на гарата във Франкфурт мигрант от Еритрея бута под влак жена с нейния осемгодишен син. Момчето умира, а майката успява да отскочи в последния момент. На 29 август съдията издаде решение да изпрати арестувания в психиатрична болница. Според експертизата нарушителят не е бил под въздействието на наркотици или алкохол, а е извършил убийството поради параноя.

На 31 август афганистански мигрант устройва истинско клане в метростанция в предградие на Лион. Равносметката е: 19-годишен младеж е убит, а осем души получават прободни рани с различна тежест. Няколко дни по-късно се чу изявление от френското министерство на вътрешните работи, че нападателят е признат според първичната експертиза за страдащ от параноидно разстройство.

И в трите случая престъпленията са извършени пред свидетели, а престъпници са заловени на място с помощта на минувачи. Но всички новини останаха сравнително местни, и за тях нямаше обширна реакция в медиите, нито изтъкнати политици да правят гръмки изявления. Така в крайна сметка и във вестниците тези случаи не получиха отзвук.

По случая във Франкфурт незабавно се изказа германският министър на вътрешните работи Хорст Зеехофер, като го нарече „хладнокръвно убийство“. Но Зеехофер е един от недосегаемите, когото държат на високи позиции по някакви стратегически причини и същевременно му позволяват да казва неприятните истини. Така Зеехофер служи като момче за наказание с камшик, което може да ругае канцлера, да обяви, че „миграцията е майката на всички проблеми“ или „ислямът няма място в Германия“ (тези две фрази, казани от него през 2018 г., според медийните съобщения, почти не предизвикаха разпадане на управляващата коалиция). Но в замяна на това Зеехофер поема върху себе си целия гняв на медиите и обществеността, като го обвиняват във всички грехове и грешки. Политиците и длъжностните лица от онази разновидност „както трябва“, като министърът на правосъдието Кристина Ламбрехт, осъдиха онези, които бяха разгневени от жестокото убийство на детето и „забраниха“ да се използва това престъпление за политически цели, за да не предизвика „думи на омразата“ (с тази фраза немските власти наричат всяка критика към мигрантите).

За да се сравни реакцията на властите и двойните стандарти при тях, може да посочим и един случай от Берлин. През април 2018 г. арабски тийнейджър пребива свой връстник с колан на улиците на немската столица само защото е носел кипа на главата си (шапка, носена от религиозните евреи). В отговор на това министърът на външните работи Хайко Маас направи няколко изявления за немислимостта на подобно престъпление и свика няколко конференции за антисемитизма. Скоро по този повод се проведе акция „Берлин слага кипа“ и стотици хора пристигнаха на митинга, свикан от властите, и мнозина бяха с кипа. Включително кметът на Берлин Майкъл Мюлер и лидерите на големи политически партии. Новината за инцидента дълго време не напускаше първите страници. Шест месеца по-късно, по инициатива на Министерството на външните работи, бе наградена минувачка, която се бе намесила в конфликта на подрастващите.

(Превод за „Труд“ – Павел Павлов)

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.