Таня Андреева: Държавата не бива да плаща дълговете на общинските болници

Шефът на “Teлeлинк” купи хърватски TV доставчик

Готвят нов превод на български на Истанбулската конвенция Терминът "джендър" предизвиквал неразбирания

Кучета водачи издъхват от миша отрова Лабрадорът Марвин се мъчил 10 дни, но не могли да го спасят

Посланик Бойко Коцев: Русия и ЕС ще си сътруничат за миграцията

Милен Керемедчиев: Япония иска споразумение за свободна търговия с ЕС

Пак намериха невзривени боеприпаси Петолъчката

Общинският съветник от БСП Огнян Стоянов в Горна Оряховица: Общината се готви да плати 80 000 лева за втори анализ на въздуха

Пореден магистрат от СГС печели дело срещу дисциплинарно наказание, поискано от Лозан Панов

Разследват майка, държала дъщерите си под ключ в Свищов Съсед разкрил на полицията къщата на ужасите

Протести в Сливен срещу закриването на две училища

Вучич отива в Косово заради убийството на Оливер Иванович

ИАГ: 148 акта написаха горските инспектори за седмица

Закопчаха в съдебната зала подсъдим и го отведоха в затвора Извършителят бил много жесток - изгорил жив гларус и набучил главата му на ограда

Нов учебен предмет за студенти по право

Студентите по право ще изучават задължително нова дисциплина „ Основни права и свободи“ – ще усвояват тънкостите на межденародната и вътрешноправната уредба на правата на човека и механизмите за тяхната защита. Това предвижда новата Наредба за единните държавни изисквания за придобиване на специалността „Право“ и професионална квалификация „юрист“. Тя е публикувана на сайта на Министерството на правосъдието ( МП) и в портала strategy.bg.

Основен момент в нея е, че задочната форма на обучение за бъдещите магистрати отпада. Мотивът: завършилите редовно получават значително по-добра подготовка.
В наредбата е разписано още увеличение на часовете по „Международно публично право“ и „Право на Европейския съюз“.

Ще се изучава задължително „Организация на съдебната система и правозащитните институции“. Тази дисциплина има важно значение за реформа на съдебната власт, коментират от МП. В наредбата се набляга и на обучението по чужд език за начинаещи и за напреднали, което ще продължава няколко години.

За да се повиши качеството на юридическото образование ще се въведе единен ред на държавния изпит в многобройните юридически факултети.
Наредбата е изготвена след анализ на юридическото образование у нас. Той показва, че моделът му е морално острарял, приемът на студенти е неоправдано завишен и подготовката им е неадекватна, особено що се отнася до правото на ЕС и Европейската конвенция за правата на човека и основните свободи.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.