Нов шеф в Westinghouse поема програмата за AP1000 в АЕЦ „Козлодуй“

Изграждане на ядрени енергоблокове

Инженерингът завършва след 1 година

Westinghouse Electric Company обяви назначаването на Дан Липман за президент на нейното бизнес подразделение “Енергийни системи”. В тази си роля Дан Липман ще отговаря за въвеждането в експлоатация на реактори с вода под налягане AP1000 и малки модулни реактори AP300, както и за разработването на следващо поколение реактори и за други неядрени енергийни системи, включително дълготрайно съхранение на енергия. До сега на поста бе Дейвид Дърам, който обяви предстоящото си пенсиониране през юни 2025 г.

Припомняме, че през април 2024 година Westinghouse подписа меморандуми за разбирателство със 17 основни български доставчици за съвместно участие при изграждането на предстоящите нови ядрени енергоблокове с технологията AP1000 на площадката на АЕЦ “Козлодуй”.

Решението за въвеждането на технологията е на парламента от края на миналата година, а в края на юни тази година южнокорейската Hyundai Engineering & Construction Co., Ltd. И “Главболгарстрой” подписаха меморандум за сътрудничество за 7 и 8 блок на АЕЦ “Козлодуй”. Според приетите от Народното събрание срокове инженерингът трябва да бъде приключен до края на юли 2025 година, а изкопните работи по площадката за новите блокове да бъдат финализирани до 2028 година.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес