На 17 декември 2018 да почерпят

Дидо от Д2 е големият победител във Фермата Съединение

Пет станаха жертвите на стрелеца от Страсбург

Невена Коканова открива Димитър Маринов преди Спилбърг Грандамата на българското кино е първата учителка на звездата от холивудския фаворит „Зелена книга“

Звезден финал на „Фермата“, Дидо от Д2 и Ваня отвяха Росица и Роман 

Порошенко: Няма да се удължава военното положение в Украйна, освен в случай на нападение от Русия

Медицински хеликоптер се разби в Португалия, четирима души загинаха

Льо Пен бие Макрон на президентски избори Сондаж отреди на крайнодясната лидерка 27% от гласовете

Гъста мъгла отменя полети в Холандия

Миле Китич слуша Фики в дома си

Катар има намерения да увеличи дяловото си участие в Дойче Банк

Израелци искат анексия на част от Западния бряг Депутати и министри се включиха в демонстрация на заселници

Каракачанов дава на съд за клевета бившия шеф на дирекция „Българско гражданство“ Катя Матева 

БНБ съветва: Банките да затегнат кредитните условия Предупреждават, че при вдигане на лихвите ще се увеличат лошите заеми

Поръчваме по интернет стоки от столични пазари Планира се ремонт на Женския пазар и първият пазар изцяло за български стоки

Нов QR код стопира контрабандата с цигари Хората ще може да проверят с GSM-а си къде са произведени кутиите

Чрез нов код върху цигарите всеки ще може да провери къде и кога са произведени.

Промените ще бъдат в сила от 20 май 2019 г.

Нов QR код върху кутиите с цигари ще помогне на митниците в борбата с контрабандата. Този код ще се дава от БНБ и ще стане задължителен от 20 май 2019 г. Чрез сканиране на кода с мобилния си телефон всеки човек ще може да провери къде и кога е произведена всяка кутия с цигари и дали за нея е платен акциз. Промяната е част от пакета с изменения в данъчните закони, пуснат за обществено обсъждане от Министерството на финансите.

С директива на ЕС е въведено задължение всички потребителски опаковки на тютюневи изделия, произведени или внесени в ЕС, да бъдат маркирани с уникален идентификатор. Генерирането на този уникален код трябва да се извършва от трета, независима страна. За целта всяка държава от ЕС трябва да определи този издател на уникални идентификатори. Той ще отговаря за генерирането и издаването на уникални номера за всяка кутия с цигари и за големите транспортни опаковки. За България се предлага “издател на идентификатори” да бъде печатницата на БНБ, която при необходимост ще може да ползва и подизпълнители. Така и БНБ реално ще влезе в контрола върху търговията с тютюневи изделия.

Основна цел на маркирането на кутиите с цигари е тяхното проследяване по веригата на доставка, както и разрешаване на проблема с незаконната им търговия. За осигуряване на по-ефективен контрол и минимизиране единичната цена на уникалните кодове, е предложено печатницата на БНБ да отговаря за издаването на кодовете и за цигарите, произведени в друга държава от ЕС, но предназначени за българския пазар.

В кода върху кутиите с цигари първите цифри ще показват кой е производителят, следващите ще посочват марката цигари, на коя машина и кода са произведени. Като освен цифри, които ще може да се разчитат с човешко око, кодът ще се отпечатва и в QR вариант. БНБ първо ще раздаде уникални кодове на всички производители на цигари. А след това периодично ще им отпуска номера за производството на определени марки. Всички това ще става електронно. Дава се и възможност, когато се внасят малки количества тютюневи изделия, уникалните номера да се дават на хартия като те ще бъдат лепени върху кутиите във фабриката, където се произвеждат. В ЕС ще има обща база данни с всички издадени уникални кодове (ID номера), а Агенция “Митници” ще има достъп но нея.

 

Правила за колекционери на алкохол

Слагат стикери върху уникални бутилки

Въвеждат ясни правила за колекционирането на алкохол и пури. При закупуване или получаване на бутилирани алкохолни напитки или ограничени серии пури с колекционерска стойност, които подлежат на облепване с бандерол, но нямат стикер за платен акциз в страната, ще трябва да се подаде уведомление до митническото учреждение по местонахождение на обекта/помещението, където ще се съхраняват стоките, предлагат от МФ. Уведомлението ще се подава предварително и не по-късно от деня на закупуване/получаване на акцизните стоки. В 7-дневен срок акцизните стоки ще се въвеждат в данъчен склад за поставяне на бандерол. При изтичане срока на валидност на бандерола, нов няма да се поставя.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (2)

  1. Самите пушачи слабо ги интересува кой е произвел цигарите. Те даже нарочно търсят и купуват нелегални цигари заради по ниската цена.

  2. Ако имам възможност, бих си купила по-евтини цигари , без да ме интересува кой ще ми вземе 1,00 повече заради някакъв си код.
    Наслагаха грозни картинки по кутиите, на които никой не им обръща внимание, а не пише колко катрани ,никотин съдържат цигарите , за да се ориентира човек колко са силни цигарите.
    Нещо , което би те накарало да се съобразиш поне колко отрови приемаш.
    Но нали Европа знае най- добре ….

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.