Шефът на АПИ: 151 км около София ще са без винетка Поддържането им струва 8 млн. лв. годишно, каза Георги Терзийски

Дъщерята на Стивън Спилбърг се впуска в порното

ОДМВР-Шумен пита: Познавате ли този обирджия?

Над 1000 стопани във видинско обезщетени заради чумата по свинете

Румен Радев: Ако на управляващите не им харесва отношението на хората, трябва да се замислят

Започна регистрацията на НПО, желаещи да участват в избора на Съвет за развитие на гражданското общество

Шофьор блъсна колоездач и избяга

Задържаха дрогиран руснак зад волана

Задържаха рационализатори, крали ток с дървени пръти

Евакуираха 400 души от хотел в Пампорово заради пожар

Мъж с шал на лицето опитал да ограби магазин в столичния квартал „Люлин“

Нападателят от Ханау бил крайнодесен, убил и майка си

ГЕРБ призоваха президента Радев да се извини за поругаване на паметта на Левски

Нацист заличен от Берлинале Заличават името на Алфред Бауер от наградата „Сребърна мечка” заради хитлеристка дейност

Разкриха две кражби на пари в Търновско

Номинираха двама професори за ректор на Стопанската академия в Свищов Новото Общо събрание проведе първото си заседание за мандат 2020-2024

Новото Общо събрание на Стопанска академия „Димитър А. Ценов” за мандат 2020-2024 г. проведе своето първо заседание, на което бяха избрани председател, зам.-председател и Контролен съвет, и бяха номинирани кандидатите за ректор.

Съставът на управленския орган през новия мандат ще бъде от 117 представители на академичния състав на основен трудов договор, на административния персонал, на студентите и докторантите. Броят на хабилитираните лица е 82, нехабилитираните са 14, трима са представителите на административния състав, а квотата за студенти и докторанти е 18.

По първа точка от дневния ред присъстващите в залата избраха с таен вот председател и зам.-председател на Общото събрание. Новият състав номинира единствено заемалите тези позиции и в предходния мандат. За председател отново бе избран проф. д. н. Борислав Борисов, а за зам.-председател – проф. д-р Красимир Шишманов.

Първата номинация за кандидат за ректор през следващия мандат представи доц. д-р Стоян Проданов. Той предложи проф. д-р Андрей Захариев – настоящ ръководител на катедра „Финанси и кредит”. От представените биографични данни стана ясно, че проф. Захариев е с богат административен опит в практически всички управленски органи и звена на висшето училище, като сред заеманите от него длъжности през годините са: първи координатор на Центъра за дистанционно обучение; директор на Центъра за магис търско и дистанционно обучение; ВрИД декан на факултет „Финанси”; зам.-ректор „Магистърско обучение и докторантура”; зам.-председател на Общото събрание на СА „Д. А. Ценов”. Проф. Захариев е учредител и председател на академична фондация „Проф. д-р Минко Русенов”.

През 2018 г. е удостоен с почетното звание „Доктор хонорис кауза” на Донецкия национален университет „Василий Стус”. Като студент председателства Студентския парламент при ВФСИ „Д. А. Ценов”, а като председател на Общински съвет – Свищов е избран начело на Националната асоциация на предсе да телите на общински съвети в Р България. Проф. Захариев е автор на над 200 учебници, учебни пособия, статии, студии и научни доклади, публикувани у нас и в чужбина. В научната платформа ResearchGate той е най-високо поставеният и разпознаваем учен от академията с рейтинг 23.09 и пълнотекстов достъп до над 170 авторски заглавия на български и английски език. Автор е на индексирани в SCOPUS / Web of Science научни изследвания от 2010, 2019 и 2020 г., вкл. в най-високия квартил Q1 на SCOPUS.

„В днешните трудни за висшето ни училище времена и бюджетен дефицит нека се доверим на професор-финансист, който да потвърди устойчивостта на традициите, да защити волята на Дарителя Димитър Ценов и да даде позитивен импулс за развитие на Академията, на нас самите като преподаватели и служители, както и на нашите студенти, докторанти и специализанти!”, заяви доц. Проданов, призовавайки членовете на Общото събрание да подкрепят проф. д-р Андрей Захариев, като човек с енергия, контакти, идеи и воля за реформи.

Втората номинация за кандидат за ректор през мандат 2020-2024 г. представи проф. д-р Любчо Варамезов. Той издигна кандидатурата на проф. д-р Марияна Божинова, като подчерта, че тя има богат житейски, професионален, управленски и административен опит. „Проф. Божинова е била ръководител катедра, през мандат 2020-2024 г. бе зам.-ректор „Учебна дейност” на Стопанската академия, а между тези два мандата тя беше успешен, и бих казал, ефективен служебен ректор”, каза проф. Варамезов.

Той припомни, че макар законодателят да е предвидил шест месеца за организирането и провеждането на избори, проф. Божинова успешно се справи с тази задача само за около два месеца. „Това е много показателно за нейните управленски и организаторски умения, за нейната отговорност”, заяви проф. Варамезов. От представените биографични данни стана ясно, че проф. Божинова има над 150 научни публикации, в т.ч. в Scopus и Web of Science. Познава добре и системата на висшето образование, участвайки почти две десетилетия като експерт към Националната агенция по оценяване и акредитация в акредитацията на редица университети.

„Всички познаваме проф. Божинова като лъчезарен, контактен, общителен човек. Бих добавил – диалогичен и толерантен, уважаващ чуждото мнение и позиция. Човек, който умее да работи в екип, да управлява екип, човек, който внимателно обмисля и поема отговорност за всяко свое решение”, каза още проф. Варамезов. Като пример за нейната креативност и иновативно мислене той припомни, че проф. Божинова е инициатор за създаването на специалност „Икономика на туризма” – една от най-динамично развиващите се специалности в свищовското висше училище.

„Познавайки проф. Божинова, съм уверен и искам да придам тази моя увереност на всички Вас, че тя познава проблемите на Стопанската академия и притежава нужните знания, опит, контакти, управленски и организаторски умения, и не на последно място, воля да преодолява тези проблеми, включително и финансовите. Пожелавам честно, коректно състезание и успех на проф. Божинова”, каза проф. Варамезов.

В рамките на първото заседание на Общото събрание, с таен вот бе избран и 5-членният Контролен съвет. За председател на този орган за вътрешен контрол върху дейността на Академията бе избрана доц. д-р Петя Емилова, която беше зам.-председател в предходния мандат. Зам.-председател през новия мандат ще бъде доц. д-р Маргарита Шопова. От преподавателския състав за членове на КС бяха избрани доц. д-р Петранка Мидова и доц. д-р Ангел Ангелов, а от квотата на студентите и докторантите – второкурсничката Стефани Спасова.

В края на заседанието председателят на Общото събрание информира, че изборът за ректор на Стопанска академия „Д. А. Ценов” за мандат 2020-2024 г. ще се проведе на 18 февруари 2020 г.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.