Вениамин, Симона, Тодор и Ивана отпаднаха след първия концерт на живо в „Гласът на България“

Тино от „Гласът на България“ вкара чалга хит във филм на Тарантино

Лекуват в „Пирогов“ момче, поразено от токов удар в Северна Македония

Клуб на БГ професионалисти превзема Вашингтон Организацията помага на сънародниците ни да се реализират по-добре в Америка

Битката на финалистите в „Гласът на България“ започна

Британски алпинист загина на слизане от Еверест

Амелия Личева – във фокуса на Българския П.Е.Н.-център

Текстописецът и продуцент Крис Янг пред “Труд”: Дара е енергийно торнадо

51-годишен мъж, изпаднал в мозъчна смърт, стана донор на черен дроб Мъжът е приет във Великотърновската болница с тежка травма

Запорираха сметки и имоти на кмета на Септември Марин Рачев и съпругата му

Откриха ДНК следи от заподозрения за експлозията в Лион

Без тениска на бала, моля! Благотворителността ви да е по мярка…

Българка в Лион: В момента, в който е избухнала бомбата, чухме силните писъци

Международен трибунал на ООН постанови Русия незабавно да освободи арестуваните украински моряци

Защо възрастните китайци нямат ставни болки

Носителят на „Оскар“ Матю Макконъхи: Тръмп е президентът. Време е Холивуд да прегърне този факт

За да разберете мен, трябва да разберете Тексас

Носителят на „Оскар“ Матю Макконъхи е една от най-големите звезди на Холивуд за последните 20 години. Той започна ударно през 90-те с роли като тази на адвокат в драмата „Амистад“ на Спилбърг, но после се преориентира към романтични и приключенски филми без особена дълбочина. В последното десетилетие Макконъхи се завърна триумфално в сериозното кино с „Убиецът Джо“, „Клубът на купувачите от Далас“, „Кал“, „Вълкът от Уолстрийт“ и др. Най-новата му роля е в „Злато“, който скоро трябва да пристигне и в българските кина. Макконъхи живее в родния си Тексас с жена си – бразилския модел и тв водеща Камила Алвеш – и трите им деца. Разказаното интервю с Матю Макконъхи е предоставено специално за „Труд“ от The Interview People.

За най-новата си роля в „Злато“ Матю Макконъхи трансформира фигурата си с „диета“ от чийзбургери, която особено много му допада. Но истинското предизвикателство е да се потопи в персонажа и да заживее в образа на „реална личност“. За него героят му Кени Уелс е наистина специален.

Физическите метаморфози са специалитет за Макконъхи. За да се превъплъти в болния от СПИН каубой Рон Уудроф в драмата по действителни събития „Клубът на купувачите от Далас“, Матю сваля близо 20 килограма и изглежда почти неузнаваем.

Голяма част от зрителите, които го познаваха само в доскорошното му амплоа на крал на романтичните комедии, не могат да повярват на очите си. От секссимвол с изваяна коремна преса и тяло като древногръцка статуя Макконъхи съвсем съзнателно и радикално смени професионалния си фокус и се утвърди като един от най-сериозните драматични актьори на нашето време.

Резултатът беше впечатляващ, а ролята в „Клубът на купувачите от Далас“ донесе на Макконъхи най-престижната награда в този бизнес – „Оскар“ за главна мъжка роля.

После Матю продължи прогреса с великолепна изява редом до Уди Харелсън в изключително успешния сериал на HBO True Detective, а после изигра главната роля в научнофантастичния блокбастър на Кристофър Нолан „Интерстелар“.

Днес никой не би оспорил репутацията на Макконъхи като едно от най-големите и важни имена в Холивуд.
Новата му роля е на оплешивяващ златотърсач с наднормено тегло в епичната приключенска кримка, вдъхновена от реални събития „Злато“.

Голяма част от действието във филма се случва в региона на Югоизточна Азия и проследява амбициозния път на един мъж към постигане на американската мечта и неговата готовност да стори всичко, което е необходимо, за да я задържи и да не позволи тя да се разпадне, да изчезне и да остане само спомен или химера.

Заинтригуван от концепцията за волята и амбицията на един мъж, който отказва да се предаде, Матю Макконъхи споделя, че не е имало как да откаже тази роля.

„Кени буквално сънува как познава човек, който знае къде може да намери злато, и решава да си вземе еднопосочен билет до Индонезия и да преследва своя сън, да го превърне в материална реалност“, разказва 47-годишният актьор, който в момента е ангажиран с анимационен мюзикъл, където основна изява ще има неговият глас.

„Аз лично нямам такива конкретни сънища. Опитвам се да живя живота си така, сякаш се развива като в сън“, добавя Матю с усмивка. „Но Кени е от онези хора с по девет живота. Не мисля, че аз съм мамил смъртта толкова пъти, колкото той.“ Облечен със сини джинси и тъмна риза деним, силно брадясалият Матю
Макконъхи изглежда в прекрасно настроение и разговаря с охота и удоволствие.

В образа на Кени Уелс Матю Макконъхи наистина е неузнаваем – с изкуствено оплешивено теме, закривени зъбни протези, които подменят снежнобялата му холивудска усмивка в близо 20 килограма излишно тегло, постигнати на „стриктен хранителен режим“ от бира, чийзбургери и млечни шейкове.

„Благодарение на тази „диета“ вкъщи започнаха да ме наричат „Капитан Забава“, жена ми Камила и трите ни деца много се радваха на тази драстична лайфстайл смяна. В продължение на шест месеца аз установих едно правило – всеки трябваше да казва „да“ на всяко едно желание. Всичко щеше да се изпълнява. По всяко време на денонощието. Бях тоталният „йесмен“: всяка нощ можеше да бъде нощ за пица, а ако децата искаха да отидат на боулинг в полунощ, нямаше никакви проблеми. Независимо дали трябваше да бъдат на училище на другия ден. Чийзбургери и бира на закуска? Каква прекрасна идея. Наистина му отпуснах края, разхлабих всички правила. Но всичко това свърши след ролята в „Злато“ и сега моето семейство тъгува по онзи дебелак, който бях по това време“, разказва през смях Макконъхи.

Днес Макконъхи изглежда така, сякаш никога не е излизал от топ физическа форма. Дали екстремните диети, на които се подлага за роли, няма да имат нежелани ефекти върху неговия организъм в дългосрочен план?
„Грижа се доста добре за себе си. Дори когато свалям килограми драстично или качвам скоростно за целите на някой филм, в който ми предстои да участвам, винаги се вслушвам в тялото си“, разяснява Макконъхи.

„Мисля, че човешкото тяло е много по-издръжливо, отколкото много хора допускат. Не му се доверяват достатъчно. Дори си мисля, че тези експерименти, който правя с теглото и формата си, могат да имат положителен здравословен ефект“, добавя звездата.

Матю Макконъхи обича да играе „истински хора“, да се превъплъщава в образите на реално съществуващи личности. „Това е чудесна част от моята професия, прекрасен аспект на работата ми и една от причините, поради която толкова много харесвам да бъда актьор. Да дам най-доброто от себе си в опита да се превърна в някой друг. Да заживея чужд живот, да бъда различен човек за известен период от време. Да, това е актьорска манипулация и е част от удовлетворението и приключението на нашия занаят“, казва Макконъхи.
„Нашата задача е да разкриваме човешкото, да показваме какво е да бъдеш част от нашия вид, да живееш

едновременно в собствената си глава и в обществото, в това голямо човешко море. Аз мога да се потопя в образа на човека и да почувствам, че го познавам. И в същото време той да е реална личност“, добавя актьорът.

Макконъхи признава, че спечелването на наградата „Оскар“ допълнително е подсилило неговата увереност в собствените му възможности да поема сложни и дълбоки роли: „Признанието на Академията ме снабди с повече самочувствие и ми помогна в избирането на роли, които ме плашат и предизвикват, интимни роли, които усещах на дълбоко лично ниво. Говоря за артистични предизвикателства, които нямаше как да бъда сигурен, че ще успея да доведа до успех, но имах увереността просто да се гмурна и да рискувам.“

„Освен това – с усмивка добавя Макконъхи – още едно нещо се промени след спечелването на оскара: готвачите в ресторантите ми слагат повече и по-вкусна храна, без да съм поискал. Обичам да извличам дивиденти от своята слава. Ако някой ми отстъпи място на опашката на летището, не протестирам. Ако на концерт ми предложат да се срещна с бандата, нямам проблем с това. Когато ме поканят да се возя в частен самолет – винаги съм на линия. Но никога не си позволявам да играя картата „Ти знаеш ли кой съм аз?“. Да бъдеш добър актьор не значи да си знаменитост от червения килим. Славата е страничен продукт на професията. Ако не го осъзнаеш навреме, значи си преследвал собствената си опашка.“

Матю Макконъхи е една от много малкото знаменитости в Холивуд, които не се впуснаха в истерични ирационални атаки срещу новоизбрания президент на САЩ Доналд Тръмп. Ето какво споделя той за ситуацията: „Представителите на развлекателната индустрия трябва да спрат с истерията срещу Тръмп. Те вече нямат избор, защото той е нашият президент. Въпреки различията и разделението е време да прегърнем и да приемем този факт, да бъдем конструктивни и да работим с него през следващите четири години. Той е президентът на САЩ и ще бъде такъв минимум през следващите четири години.“

Макконъхи винаги е бил малко по-различна холивудска звезда. „За да разберете мен, трябва да разберете Тексас. Хората от Тексас сме 100% американци, но правим нещата по тексаски. Ние сме независими и имаме свои собствени методи и разбирания. Не можеш да разделиш и разединиш хората от Тексас. Градът няма да приеме такъв план и ще изхвърли всеки, който си е поставил за цел такова нещо. Където и да отида по света, моят дух винаги ще бъде в Тексас и винаги ще мога да разпозная хората от моята порода. Нямаме специални ръкостискания или други такива неща, но когато хора от Тексас се срещнат, това е като специално братство“, разяснява звездата.

В миналото той имаше славата на единак и любимец на жените. „Днес съм семеен мъж, щастливо женен, с три деца, вярващ в Бог и стараещ се да бъде достатъчно добър актьор и човек“, завършва Макконъхи.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (4)

  1. Абе урoдите дет риваха за клинтън изметоха ли се в канада, както масово заявяваха?!

  2. Много ми хареса как игра в сериала „True detective“. А що се отнася до Тръмп, само той може да спаси „империята на злото“ от пълна либерална разруха.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.