„Нотр Дам” като Феникс

Огромен пожар изпепели части от катедралата “Нотр Дам” на 15 април т. г.

17 авангардни проекта за реконструкция на един от символите на Франция

Пожар изпепели част от величествения храм на 15 април т. г.

Катедралата “Нотр Дам” (Света Богородица) - един от символите на Франция и на столицата Париж ще възкръсне от пепелищата на пожара подобно на митичната птица Феникс.

Как трябва да изглежда храмът след реставрацията обаче разпали нов пожар от разгорещени дебати сред архитектите, политиците и обикновените граждани.

Трагедията сполетя “Нотр Дам” на 15 април т. г. Тогава избухна един от най-ужасяващите пожари на века, когато покривът на катедралата “Нотр дам” в Париж пламна. Според специалистите причината е или късо съединение в инсталацията или небрежно захвърлена цигара от строителни работници.

Адът продължава около 15 часа, докато светът наблюдава в ужас. Пожарът напълно унищожи емблематичната остра кула (шпил, XIX в.) на сградата, която се срути часове след атаката на огъня. Дървеният покрив на катедралата от XII век също е засегнат, като остава само една трета от конструкцията му. Вътрешността на катедралата и стъклените витражи обаче бяха спасени благодарение на каменния сводест таван, който до голяма степен задържа горещия покрив при срутването му.

През следващите дни френският президент Емануел Макрон увери обществеността, че катедралата може да бъде възстановена и бързо - до пет години, за да е готова за олимпийските игри в Париж през 2014 г. Той започна инициатива за набиране на средства, за да се подпомогне възстановяването, което в най-лошия случай може да се проточи до 20 години или повече.

На 17 април Франция обяви архитектурен конкурс за реставрация на катедралата. Премиерът Едуар Филип съобщи, че правителството търси нов облик “адаптиран към техниките и предизвикателствата на нашата ера”. Това подтикна много архитекти и дизайнери да напрегнат творческите си умове и да произведат нови образи на покрива и кулата. От съвременни стъклени кули до готически стъклописи, художници и архитекти досега предлагат ново преосмисляне на класиката. Френският сенат обаче проведе гласуване на проект, според който храмът трябва да бъде възстановен в първоначалния си вид без никакви промени.

Междувременно на 15 юни в “Нотр Дам” бе отслужена първата литургия след пожара. Датата на литургията беше избрана във връзка с празника, който чества освещаването на олтара на катедралата. Литургията се проведе в параклис в източния край на катедралата, зад главния олтар, тъй като основната част на сградата все още е опасна заради повредените сводове. Църковните власти посочиха, че искат да издигнат временна стая за общи молитви близо до предния вход, веднага щом това стане възможно от гледна точка на сигурността.

След пожара в катедралата се трудят между 60 и 100 работници, които продължават да изнасят отломки и да укрепват конструкцията. Работата по обезопасяването може да отнеме седмици, преди да започнат продължителни и сложни експертизи, необходими за предприемането на възстановителните работи.

Според древногръцкия мит Фениксът е красива птица, подобна на паун или орел с огнено-златисто оперение. Тя живее на жизнени цикли през неколкостотин години. След изтичането на поредния жизнен цикъл Феникс си построява гнездо от най-благоуханна дървесина, канелени клонки и мирта и се самозапалва в него, превръщайки се в пепел. От пепелта след три дни се възражда новата Феникс, млада и силна. Ще видим ли “Нотр Дам” нова и още по-красива е просто въпрос на време.

Дизайн на Kiss The Architect. Футуристичната концепция на бюрото за проектиране Kiss предвижда вместо шпиц на покрива има инсталация, наречена A Foolish Folly.

"Нашето предложение за възстановяване на катедралата Нотр Дам е да се използва един елемент, който да съчетае най-доброто - стъклописът. Използва се един елемент: оцветено стъкло. Няма нови архитектурни черти, няма интервенционни елементи (редизайн), няма его, няма артистични стремежи.” Дизайнерът Александър Фантоци от AJ6 Studio, базиран в Сао Пауло, е вдъхновен от историческите стъкла на “Нотр Дам”.

“Точно като замъка Guedelon, който се възстановява, използвайки знанията на нашите предци, Нотр-Дам също може да се превърне в огромен открит образователен проект.” - дизайн на Godart + Roussel Architectes

Предложение на архитект Alexander Nerovnya. Вариант със стъклен покрив предлага руският архитект. Според него “Нотр Дам” никога няма да бъде същата, така че защо да не съчетаваме заедно историята и модерността.

“В готически времена строителите се опитвали да стигнат до небето, Ле Дюк опитали също и през 19 век и са се приближили по-близо. Сега е възможно да се свърже небето със земята.” Дизайнерите Vizum Atelier от Словакия вместо кула предлагат да се инсталира прожектор, светлината от която ще бъде насочена към небето.

“Някои казват, че трябва да възстановим острата кула както първоначално. Други казват, че трябва да проектираме нова.” - дизайн на Mathieu Lehanneur. Проектът на френския дизайнер, публикуван седмица след пожара, предизвика разгорещени дискусии в социалните мрежи. По-късно той обясни, че този проект е провокация, предназначена да покаже абсурдността на опитите за възстановяване на кулата в първоначалната му форма.

Визията на архитект Винсънт Калебау обединява идеите на науката, изкуството и духовността. Архитектът предлага своята идея за покрива и новия шпил в проект, озаглавен “Palingenesis”, което на гръцки означава “прераждане”. Дървената рамка на покрива се предлага да бъде покрита със специално стъкло, което ще позволи превръщането на абсорбираната светлина в енергия. Покривната конструкция ще позволи да се регулира пасивната вентилация на сградата.

Предложението на Summum Architecture дава достъп до тавана на “Нотр Дам”, за да се превърне в парк с лилави цветя в памет на огъня, като се превърне в убежище за животни и насекоми, още по-застрашени в градовете. Архитектите също така предлагат да се създаде обществена градска ферма на покрива на катедралата, където един човек ще може да отглежда “до 25 килограма плодове и зеленчуци на квадратен метър на година”. Отглежданите плодове и зеленчуци предлагат безплатно разпространение.

Предложението на Studio Fuksas - кристална кула Бакара, която да показва крехкостта на историята и духовността е проект на италианските архитекти Масимилиано и Дориана Фуксас.

Дизайн на френския архитект и художник Дейвид Деру.

NOUVELLE DAME от POA estudio.

Коментари

Задължително поле