„Нощ в музея“ за 13-и път

Опашка пред Националния археологически институт с музей при БАН. Снимка Булфото

Хиляди хора с апетит за безплатна култура излязоха в съботната вечер, за да се потопят в традиционната Европейска нощ на музеите, наричана от някои посетители и Нощ в музея като препратка към популярния холивудски филм с Бен Стилър. В София събитието се случи за 13-и път, а над 50 културни института отвориха вратите си за всички желаещи между 18 часа и полунощ. Извън столицата също се разгърна трескава културна активност с музеи, галерии и крепости в Бургас, Пловдив, Варна, Русе, Благоевград, Перник и др., приемащи хората безплатно.

Събитието се организира от Френския институт, Столичната община и Министерството на културата и вече се е превърнало в традиционна и успешна платформа за популяризиране на културния живот в страната. То е част от голямата Нощ на музеите, която ежегодно се спуска над цяла Европа. Международната инициатива има зад себе си близо 20-годишна история. Първоначално в Германия и Франция и оттам се разпростира на целия континент.

В София някои от най-интересните и посетени изложби и пърформанси бяха в Националната художествена галерия, Музея на София, Музея на социалистическото изкуство, „Квадрат 500“, „Музейко“, Националния военноисторически музей, Националния археологически институт с музей-БАН, Националния исторически музей и др.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Култура