Д-р Красимира Иванова: Хепатит C уби баща ми, зарази се след кръвопреливане Системата за проверяване на кръвта да гарантира 100% нейната безопасност, призова сестрата на премиера Бойко Борисов

Проф. Божидар Димитров: Комунизмът у нас беше държавен капитализъм

Патриарх Неофит за македонската църква: Имаме консенсус по главните въпроси на бъдещото

Премиерът Борисов ще се срещне с чешкия си колега Андрей Бабиш

Дамаск осъди турската операция в град Африн

Цецка Цачева: Няма да се въвежда трети пол и да се признават еднополови бракове

Катастрофа затапи пътя за „Капитан Андреево“ край Харманли

Министър Ангелкова: Всички 5-звездни хотели са резервирани на 90% за летния сезон

Щурмови хеликоптер „Апачи“ се разби в САЩ Двамата пилоти са загинали

Турция праща и сухопътни сили в операцията в Северна Сирия

Пост на турски език се появи в профила на президента във фейсбук

„Ауди“ изтегля 127 000 нови автомобила заради проблеми с емисиите

Лео Кадели: Приятели, помагайте

„Епъл“ може да спре iPhone X още през лятото Потребителите в Китай не го харесват

Ликвидирани са нападателите на хотела в Кабул Акцията продължи 12 часа

НСИ: Потребителското доверие в България се понижава

Снимка: Архив

През април 2017 година общият показател на потребителското доверие в България се понижава с 1,6 пункта спрямо неговото равнище в началото на годината, когато доверието на потребителите нарасна с 2,5 пункта до близо 10-годишен връх (най-високо ниво от пролетта на 2007-а година насам), отчита НСИ. От института обясняват влошаването на индекса на потребителското доверие се дължи изцяло на понижение на доверието сред градското население.

Мненията на потребителите относно развитието на общата икономическата ситуация в страната през последните дванадесет месеца, както и очакванията има за следващите дванадесет месеца, също бележат леко влошаване в сравнение с предходното наблюдение, проведено през месец януари. По-негативни са и прогнозите на потребителите в нашата страна относно безработицата през следващите дванадесет месеца, показват резултатите от последното проучване на НСИ. Оценките за изменението на потребителски цени през последните дванадесет месеца са също по-неблагоприятни в сравнение с мненията, изразени три месеца по-рано, докато инфлационният очаквания за следващите дванадесет месеца се засилват.

Относно финансовото състояние на домакинствата, оценките и очакванията на потребителите, живеещи в градовете са по-негативни, докато мненията на населението в селата бележат известно подобрение. В същото време последната анкета на НСИ отчита малко по-благоприятна обща оценка на настоящата ситуация да се правят разходи за покупки на предмети с дълготрайна употреба, както подобна тенденция се наблюдава и при намеренията на потребителите да извършат такива разходи през следващите дванадесет месеца.

От института поясняват, че трябва да се има предвид, че показателят „доверие на потребителите“ на НСИ представлява средно аритметична на балансите на очакванията за развитието през следващите дванадесет месеца на финансовото състояние на домакинствата, на общата икономическа ситуация в страната и на спестяванията на домакинствата и безработицата, като последният баланс се взема с обратен знак.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.