5-ма фенове остават в ареста след инцидентите вчера в София

Летище София се похвали с близо половин милион пътници за месец

Моравецки и Нетаняху ще потушават напрежението след скандала по повод Холокоста

Кристиан Вигенин: В Македония видяхме промяна на отношението към България Визитата на президента Радев бе изключително успешна, каза депутатът

Димитър Маргаритов, КЗП: Сайтове за продажба на автомобилни гуми спестяват задължителна информация

Алпинист-ветеран: Младите подценяват опасностите в планината

Екатерина Захариева: Срещата ЕС-Турция е успех за българското председателство

САЩ обмислят нови санкции срещу руски официални лица

Шефът на НЗОК проф. Камен Плочев: Няма да подам оставка

Президентът на Република Сръбска глобен за превишена скорост в Хърватия

Началникът на планинските спасители: Индивидуалната лавинна екипировка навлиза все повече у нас

Започва Великият пост

Лишени от свобода превзеха затвор в Рио де Жанейро

Надраскаха със свастики полското посолство в Израел

Саудитките вече имат право на собствен бизнес

НСИ: Ръстът на вноса изпреварва този на износа Турция, Русия, Китай и Сърбия са наши основни търговски партньори извън ЕС

През октомври общият износ е за 4,9 млрд. лв. и нараства с 14,5% спрямо същия месец на предходната година. СНИМКА БУЛФОТО

България изнася и внася повече стоки през първите десет месеца от годината в сравнение с 2016 г., като ръстът на вноса е по-голям на годишна база, показват предварителните данни на НСИ. През периода януари – октомври 2017 г. от страната са изнесени стоки общо за 43,5 млрд. лв. и в сравнение със същия период на предходната година експортът се увеличава с 12,5%. През октомври общият износ е за 4,9 млрд. лв. и нараства с 14,5% спрямо същия месец на предходната година.

В същото време през първите десет месеца на годината в страната са внесени стоки за 48,3 млрд. лв., или с 15,4% повече спрямо същия период на 2016 година.

През октомври т.г. общият внос се увеличава с 12,3% спрямо същия месец на предходната година и възлиза на 5,5 млрд. лв.

Общото външнотърговско салдо (износ FOB – внос CIF) е отрицателно през периода януари – октомври 2017 г. и е на стойност 4,8 млрд. лв. По цени FOB/FOB (след елиминиране на разходите за транспорт и застраховки при внос на стоки) салдото през периода също е отрицателно и е в размер на 1,7 млрд. лв.
От началото на годината до края на октомври 2017 г. износът за трети страни се увеличава с 15,9% спрямо година по-рано и е на стойност 14,8 млрд. лв.

Основни търговски партньори на България са Турция, Руската федерация, Китай, Сърбия, бившата югославска република Македония и Съединените американски щати, които формират 52% от износа за трети страни.
През октомври 2017 г. износът на България за трети страни нараства с 22,6% на годишна база и е в размер на 1,7 млрд. лева.

При износа на България за трети страни, разпределен според Стандартната външнотърговска класификация, най-голям ръст в сравнение със същия период на 2016 г. е отбелязан в секторите “Артикули, класифицирани главно според вида на материала” (52,8%) и “Разнообразни готови продукти” (29,9%). Спад се наблюдава в секторите “Храни и живи животни” (7,5%) и “Минерални горива, масла и подобни продукти” (7,2%).
Вносът от трети страни през периода се увеличава с 24,4% в сравнение със съответния период на предходната година и е на стойност 17,5 млрд. лв.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (2)

  1. За какъв икономически ръст говори свинефермата герб при тези резултати? Печалбата на държавата и на хората е по-малка от тази на чужденците. Кой и как плаща разликата, за това ли тегли заеми парцала борисов всяка година?

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.