НСОРБ предлага фонд за санирането на жилищни сгради

68 блока бяха санирани по предходната национална програма в Стара Загора.

Националното сдружение на общините предлага създаване на фонд, който да гарантира в средносрочен план решаване на въпроса със санирането на жилищните сгради. Това заяви кметът на Велико Търново и председател на сдружението Даниел Панов на срещата на местните власти от областите Велико Търново, Силистра, Разград, Русе и Габрово, съобщи БНР.

"Предложението на НСОРБ в разговорите с различните министерства е да се търсят механизми, по които да бъде създаден фондът за саниране на старите жилищни сгради, защото за гражданите става непоносимо да поемат съфинансиране за енергийното обновяване на сградите", подчерта Даниел Панов.

На срещата във Велико Търново пред кметовете и председателите на общински съвети от Северна България Панов подчерта, че с повече от 67 % в сравнение с 2020 година са се увеличили средствата, с които разполагат общините, а привлечените пари по европрограми и национално финансиране са над 8 милиарда лева. До 2026 година се очаква държавното финансиране за общинските приоритетни инвестиции да надхвърли 4 милиарда лева.

Утре делегатите от Северния централен район за планиране ще изберат своите кандидати за членове в новия Управителен съвет на НСОРБ и представителите на местната власт в Регионалния съвет за развитие.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Инвестиции