Микробус се преобърна край Разлог

Осъдиха родители, държали бебето си на веганска диета

Британска телевизия прави филм за Путин Разказва как той е променил света

Известни турски актьори изгряват на малкия екран

Макрон и Джонсън обсъдиха Споразумението за Брекзит в Париж

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в петък, 23 август 2019

24 домашни стопанства не са изпълнили предписанията срещу африканската чума по свинете

Арест за снимки под женски поли в Испания

„Елаците-Мед” чества две годишнини От 20 години те са в групата на “Геотехмин”

Няколко души загинаха от мълния при внезапна буря в Полша

България приема еврото най-рано през 2023 г.

Фандъкова проверява ремонта на Северен парк

В кожата на „Комисар Рекс” са влизали пет немски овчарки

Италия опитва да избегне избори Левицата постави пет условия за коалиция с „Пет звезди”

КАТ свали табелите на автомобил и ги загуби Собственичка на кола от Кърджали 6 месеца чака справедливост

НСО: Ябълката нa Беновска не беше тероризъм

Снимка: Пламен Стоименов

Националната служба за охрана (НСО) излезе с официална позиция, в която обяснява защо гардовете й позволиха журналистката Илияна Беновска да хвърли ябълка по ген. Румен Радев по време на пресконференцията в НДК след края на изборния ден в неделя – 13 ноември 2016 г.

Кандидатът за президент успя да улови летящия срещу него плод, но случката беше показана в преките предавания на няколко телевизии и стана повод за коментари относно мерките за сигурност.

От НСО обясниха, че хранителните продукти, като плодове и зеленчуци, не са вещи, които службата има право иззема в рамките на мерките за безопасност. Освен това гардовете на място преценили, че действията на Беновска не съдържат опасност и в този смисъл намеса не е била необходима.

Ето и цялата позиция на службата:

ябълка
Снимка: Пламен Стоименов

„На 13 ноември 2016 г. НСО осъществи охрана на пресконференцията в международния пресцентър в Националния дворец на културата, проведена след приключване на изборния ден от втория тур на изборите за президент и вицепрезидент. Охраната е планирана и осъществена на основание чл. 18 от ЗНСО, като комплекс от действия за защита на обект и обезпечаване безопасността на застрашени лица при участието им в масови прояви или дейности с краткосрочен характер.

За предотвратяване на посегателства върху живота, телесната неприкосновеност на участниците в тази значима обществена и политическа проява са използвани всички предвидени в ЗНСО видове охрана. Охраната в залата е осъществена от охранителен екип, съставен от опитни и достатъчно на брой служители. Приложени са предвидените в закона средства и способи за контрол – охранително-технически, радиационен, химически и санитарно-хигиенен контрол.

Акредитираните журналисти, гостите, техническият персонал и всички други длъжностни лица с право на достъп до зала 3 на НДК, използвана от международния пресцентър, са преминали през предварителна щателна проверка, включително на пренасяния личен багаж и други вещи. При проверката не са открити общоопасни средства или предмети, които биха създали реална опасност за сигурността. Хранителните продукти, като плодове и зеленчуци и други вещи за лична употреба, не са вещи, които НСО има право временно да задържа в рамките на мерките за безопасност.

Контекстът на ситуацията, на която се придава характер на непосредствено посегателство срещу г-н Румен Радев, избран за президент на Република България на приключилите избори, е съвършено ясен. Думите и действията на журналистката г-жа Илияна Беновска са оценени професионално и правилно от охранителния състав на НСО, като несъдържащи опасност и неизискващи намеса. В конкретния случай всяко друго действие от страна на охранителния екип на НСО, би представлявало белег на ниско ниво на професионализъм и обществено укорим опит за преиграване.“

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (5)

  1. Абе бастуни, от къде знаехте, че не е бомба? Изводите си правите от крайните факти, а ако беше гръмнала бомба какво щяхте да разказвате?

  2. По-добре махнете идентификаторът на Москов,вместо да си измисляте заплахи,винаги се почва с нещо безобидно на пръв поглед и после се питаме къде ни е демокрацията.

  3. Какво е имала Беновска предвид така и не успях да разбера,заради водещият Милен Цветков,нито пък Сашо Диков успя да завърши едно изречение и се чудя защо кани гости след като им зададе въпрост и започва да си отговаря.

  4. Генерал Радев незабавно да отиде в поликлиниката и се прегледа да не е лепнал някоя венерическа болест!!!!

  5. Уродът Беновска Квазимодото е прекрасна журналистка.

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.