Малтийските военни спасиха повече от 200 мигранти

Емилия Кларк: Нямам време за връзки Актрисата от „Игра на тронове” не се смята за фатална жена

6 547 деца са били записани в детските градини в област Велико Търново през учебната 2018/2019 г. Педагогическият персонал, зает в детските градини, е 601 души

Най-малко 19 ученици са загинали при пожар в Индия

Мъж преби и ограби 77-годишен жител на Червен бряг в дома му

Мария Илиева и Любо Киров предизвикаха фурор в Благоевград

Почивка за стомаха

Доналд Тръмп пристигна на посещение в Япония

36-годишен мъж е загинал при пожар в Плевенско

МВнР: Няма български граждани сред пострадалите след експлозията на пешеходната улица във френския град Лион

Военен хеликоптер катастрофира в Афганистан

„Отмъстителите: Краят” диша във врата на „Аватар” С над 2,6 милиарда долара глобални приходи

Планински спасители намериха деца в добро здравословно състояние, изгубили се в Лозенска планина

Касовият бон от скандалния ресторант на остров Миконос се оказа редовен

Апаши се спасяват през дупка в закона Принудителен труд да смени безсмислените глоби за леки престъпления

НС въведе тавана от 5000 лв. при обезщетенията за далечни роднини на загинали на пътя

Снимка: Архив

Парламентът въведе таван до 5000 лв. за близки, извън родствения кръг на загинали при ПТП. Това стана с промени в Кодекса за застраховането на второ четене.

Промените се налагат и заради решение на Върховния касационен съд, с което се разшири кръгът на лицата, които могат да търсят обезщетения – като само за последните 3 месеца търсените обезщетения са нараснали до 100 милиона лева. Те трябва да се платят през застраховката „Гражданска отговорност“, отбелязват вносителите от ГЕРБ. Само чрез прокарването на таван на обезщетенията може да се избегне увеличаване на цената на задължителната застраховка „Гражданска отговорност“, аргументират се още вносителите на промените.

Таванът ще бъде в сила до приемане на наредба за методиката за обезщетението за претърпените неимуществени вреди на тези лица.

Отпаднаха текстовете, с които се предлагаше таван за обезщетенията на близките родственици на загиналите при катастрофи. ГЕРБ предлагаше между първо и второ четене 20 000 лв. да бъде таванът на обезщетенията за съпруг, съпруга или лице, за всяко дете и родител.

В пленарна зала не бе прието предложението да има таван от 15 000 лв. за обезщетенията, които получават братята или сестрите на загиналия. Измененията в кодекса бяха внесени от Министерски съвет и с тях се въвеждат също и разпоредбите на европейска директива, свързана разпространението на застрахователни продукти.

Парламентът ще заседава извънредно на 27 ноември, вторник, от 13.00 часа, решиха още депутатите днес. Дневният ред включва второ четене на Закона за бюджета на Националната здравноосигурителна каса /НЗОК/ за 2019 г. и второ четене на Закона за бюджета на Държавното обществено осигуряване /ДОО/.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.