НС въведе тавана от 5000 лв. при обезщетенията за далечни роднини на загинали на пътя

Снимка: Архив

Парламентът въведе таван до 5000 лв. за близки, извън родствения кръг на загинали при ПТП. Това стана с промени в Кодекса за застраховането на второ четене.

Промените се налагат и заради решение на Върховния касационен съд, с което се разшири кръгът на лицата, които могат да търсят обезщетения - като само за последните 3 месеца търсените обезщетения са нараснали до 100 милиона лева. Те трябва да се платят през застраховката "Гражданска отговорност", отбелязват вносителите от ГЕРБ. Само чрез прокарването на таван на обезщетенията може да се избегне увеличаване на цената на задължителната застраховка "Гражданска отговорност", аргументират се още вносителите на промените.

Таванът ще бъде в сила до приемане на наредба за методиката за обезщетението за претърпените неимуществени вреди на тези лица.

Отпаднаха текстовете, с които се предлагаше таван за обезщетенията на близките родственици на загиналите при катастрофи. ГЕРБ предлагаше между първо и второ четене 20 000 лв. да бъде таванът на обезщетенията за съпруг, съпруга или лице, за всяко дете и родител.

В пленарна зала не бе прието предложението да има таван от 15 000 лв. за обезщетенията, които получават братята или сестрите на загиналия. Измененията в кодекса бяха внесени от Министерски съвет и с тях се въвеждат също и разпоредбите на европейска директива, свързана разпространението на застрахователни продукти.

Парламентът ще заседава извънредно на 27 ноември, вторник, от 13.00 часа, решиха още депутатите днес. Дневният ред включва второ четене на Закона за бюджета на Националната здравноосигурителна каса /НЗОК/ за 2019 г. и второ четене на Закона за бюджета на Държавното обществено осигуряване /ДОО/.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България